Alerta METEO. Romania lovita de ninsori si viscol. Cod galben in 13 judete

ANM a emis o atentionare meteorologica de Cod galben de ninsori , viscol si intensificari ale vantului pentru 13 judete. Avetizarea este valabila pana luni, la ora 10:00.

In acest inteval, in Carpatii Meridionali si de Curbura, in special la altitudini de peste 1700 m, va ninge moderat cantitativ si se va depune strat nou de zapada, pe alocri mai consistent.

Vantul va sufla tare, cu rafale in general de 80-90 km/h, iar pe creste peste 100-120 km/h, viscolind puternic ninsoarea si determinand scaderea semnificativa a vizibilitatii.

Intensificari ale vantului se vor semnala temporar si in Muntii Banatului si in zona joasa a judetului Caras-Severin, unde vor fi viteze la rafala ce vor depasi 70-90 km/h, iar precipitatiile vor fi mixte.

Publicitate

In zilele de luni (28 decembrie) si marti (29 decembrie) vantul va continua sa fie tare la munte, mai ales in zona inalta a Carpatilor Meridionali, unde va spulbera zapada, precizeaza ANM.

Citeste si articolul :   Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru: Ne asteptam la un al doilea val in octombrie-decembrie

Judetele vizate de atentionarea Cod galben sunt: Alba, Arges, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Covasna, Dambovita, Gorj, Hunedoara, Prahova, Sibiu, Valcea si Vrancea.

Totodata, Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat informarea meteo de precipitatii si intensificari ale vantului, valabila de sambata, ora 10:00, pana luni, la ora 10:00.

Potrivit informatiilor transmide de meteorologi, in intervalul mentionat, la munte vor predomina ninsorile, in special la altitudini de peste 1.500 de metri si se va depune strat nou de zapada, local mai consistent in Carpatii Meridionali si de Curbura. Pe parcursul zilei de duminica (27 decembrie) vantul va avea intensificari, in special pe creste, unde rafalele vor depasi 80-90 km/h si va fi viscol.

In jumatatea de sud a tarii temporar vor fi precipitatii in general moderate cantitativ, local se vor depasi 15-25 l/mp si izolat 30 l/mp. Acestea vor fi predominant sub forma de ploaie, exceptand seara de sambata (26 decembrie) si noaptea de sambata spre duminica (26/27 decembrie), cand in sudul Banatului, al Transilvaniei si al Moldovei si pe alocuri in Oltenia si Muntenia, vor fi mai ales ninsori si lapovita.

Citeste si articolul :   Incendiu puternic la un camin de batrani, la granita cu Romania.15 persoane au decedat

Incepand de duminica (27 decembrie), vantul se va intensifica treptat si in restul teritoriului, iar local mai ales in Oltenia, Muntenia si Transilvania va atinge la rafala viteze in general de 50-55 km/h.

In zona montana pe spatii restranse este posibil sa se formeze polei sau ghetus, informeaza ANM.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.