Rodia si beneficiile ei pe durata sarcinii

Semintele de rodie contin multe vitamine si minerale dar mai presus de toate polifenoli. Cu toate acestea, rodia, nu numai ca are o influenta pozitiva asupra creierului adultilor, dar poate proteja si bebelusii nenascuti.

In mitologia greaca, in Coran si chiar in Vechiul Testament se mentioneaza faptul ca rodia avea puteri de vindecare. In Orientul Mijlociu, fructul este un simbol al nemuririi. Astazi s-a dovedit stiintific chiar ca rodia este buna pentru sanatatea noastra. Nu degeaba este unul dintre superalimente si se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare.

Fructele si samburii sai nu numai ca arata foarte frumos, ci sunt si bune pentru corpul nostru. O rodie contine minerale precum calciu, magneziu si potasiu, care sunt importante pentru inima, nervi si muschi. Pe langa fier, zinc, fibre si antioxidanti, rodia este bogata si in vitamine: ne ofera vitamine B si C. In timp ce 100 de grame de portocale contin in jur de 45 de miligrame de vitamina C, 100 de grame de pulpa de rodie contin doar aproximativ sapte grame. Stiinta spune ca polifenolii sunt probabil cei mai importanti. Sunt un grup de substante vegetale secundare si protejeaza celulele de influente nocive. Exista pana la 20 de polifenoli diferiti intr-o rodie – niciun alt aliment natural nu are un continut atat de ridicat. In plus, este deosebit de usor de digerat si are aproape 0 calorii.

Citeste si articolul :   10 efecte nesanatoase ale bauturilor carbogazoase pe care trebuie sa le aveti intotdeauna in minte

Pe langa consolidarea sistemului imunitar, scaderea colesterolului si prevenirea bolilor cardiovasculare, fructul poate ajuta si la afectiunile care afecteaza creierul. Acest lucru a fost demonstrat de un rezumat al studiului din 2017. Moleculele substantelor vegetale pot traversa bariera hematoencefalica. In studii, animalele au prezentat un efect protector impotriva bolilor neurodegenerative precum Parkinson, Alzheimer sau Huntington. Prin urmare, este posibil ca rodia sa protejeze si celulele cenusii ale creierului uman de daunele cronice.

Publicitate

Spitalul Brigham and Women a realizat un studiu asupra efectelor sucului de rodie asupra bebelusilor. Au participat 71 de femei insarcinate cu o intarziere patologica a fatului (IUGR). Bebelusilor nu li se furnizeaza suficient oxigen și substanțe nutritive.

Concluzia studiului: Dupa aportul de suc de rodie de catre viitoarele mame, reteaua celulelor creierului fatului s-a imbunatatit semnificativ si a fost promovata dezvoltarea generala a creierului.

In timpul nasterii, bebelusul risca un aport insuficient de oxigen si sange. Acest lucru este foarte periculos pentru creier, deoarece poate fi deteriorat permanent daca exista o lipsa de oxigen. De exemplu, poate aparea o leziune hipoxico-ischemica, care reprezinta aproximativ un sfert din toate decesele nou-nascutilor. Consumul de suc de rodie in timpul sarcinii a avut un efect pozitiv: copilul nenascut a dezvoltat un fel de functie de protectie care le poate salva viata chiar si la nastere.

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.