Remedii eficiente pentru infectiile respiratorii

Iarna este anotimpul gripelor respectiv a infectiilor respiratorii. Exista multe remedii casnice si exista mult mai multe medicamente – dar care dintre ele ajuta cu adevarat si care remediu face mai mult rau decat bine?

Astfel, anotimpul de iarna arata cam in acest mod: stranuturi, dureri de gat, tuse, dureri de cap, secretii nazale, oboseala. Medicii sunt acum in plin sezon, iar medicina alternativa si remediile casnice sunt din ce in ce mai folosite ca fiind adevaratele arme miraculoase impotriva raului si a virusurilor gripale.

In primul rand, este important sa aflati de ce boala suferiti. Numai un laborator care testeaza saliva pentru tipul de virus poate spune cu certitudine. Ambele boli, adevarata gripa si infectia asemanatoare gripei sau raceala sunt declansate de virusi. Aceste virusuri provoaca simptome similare, dar gripa reala este de obicei mult mai severa decat raceala obisnuita.

Desigur, nu poti face un test de laborator acasa. Dar exista anumite indicatii daca aveti de-a face cu gripa reala sau daca ati racit.

Publicitate

Lista de verificare: gripa sau raceala

1.Aveti febra mare, adica peste 38,5° Celsius?

2.Te-ai simtit bolnav, extrem de rapid de la un moment la altul?

3.Boala a durat mai mult de 5 zile fara imbunatatiri?

4.Sunt si multi alti oameni din jurul tau bolnavi?

5.Aveti simptome foarte puternice, cum ar fi dureri in gat, dureri de cap, dureri de corp sau o tuse uscata?

6.Vrei doar sa dormi, de preferat toata ziua?

Citeste si articolul :   Medicul Adrian Marinescu: Cum facem diferenta dintre o raceala, gripa si COVID-19.

Daca ati raspuns „da” la majoritatea intrebarilor de mai sus, atunci cel mai probabil ati luat gripa. Acest lucru nu trebuie sa fie delicat, pentru a evita posibilele consecinte, cu siguranta ar trebui sa fiti examinat si tratat de un medic. Pe de alta parte, daca ati raspuns „nu” la intrebari, este „doar” o raceala pe care o puteti controla fara tratament medical.

Arabii au o zicala: Daca in gradina ta creste salvie, vei avea o viata vesnica. Aceasta este, desigur, o exagerare, dar impotriva simptomelor tipice de raceala si gripa, salvia functioneaza de mai multe ori. Pe de o parte, salvia are un efect antiinflamator. Durerile de gat cauzate de virusi in membrana mucoasa pot fi tratate foarte bine cu salvie. Planta ofera, de asemenea, ameliorare de la febra, deoarece are si un efect asupra centrului de reglare a caldurii din creier. Salvia stimuleaza si fluxul de saliva, ceea ce inseamna ca membranele mucoase sunt mai bine umezite si se pot vindeca mai repede.

Daca aveti o raceala sau gripa, ar trebui sa folositi cu siguranta salvie. Exista bomboane de salvie si amestecuri de ceai gata preparate. De departe cel mai bun lucru este un ceai facut din salvie proaspata – toate substantele valoroase din planta proaspata sunt inca in ea si nu s-ar putea pierde nimic in timpul uscarii sau prelucrarii. Daca nu aveti salvie proaspata in gradina, puteti gasi deseori salvie proaspat taiata in supermarket. Pentru a face ceai, cateva tulpini si frunze sunt oparite cu apa fierbinte. Cu ceasca acoperita, ceaiul ar trebui sa se absoarba timp de cel putin 10 minute, astfel incat toate ingredientele active sa poata fi eliberate din frunze. Pentru ca membranele mucoase sa nu fie deteriorate suplimentar, ar trebui sa asteptati pana cand ceaiul este caldut inainte de a bea. Daca nu-ti place deloc gustul amar, poti indulci ceaiul cu miere si apoi il poti bea cu inghitituri mici.

Citeste si articolul :   Patrunjelul si puterile sale miraculoase pentru sanatate

Bunica stia cel mai bine faptul  ca, o farfuri de supa de pui te va ajuta sa scapi rapid de starea de rau si de virusurile gripale. Eficacitatea supei de pui a fost chiar dovedita stiintific: ingredientele sale ajuta la inflamarea membranelor mucoase si activeaza propriile aparari ale organismului. Pe langa ingrediente, dieta blanda ajută organismul sa se concentreze pe deplin asupra luptei impotriva gripei. Supa de pui de casa, de preferinta facuta din pui organic, functioneaza din nou cel mai bine. Puii crescuti organic cresc mai incet, deci au un gust mai intens.

Ghimbirul nu mai este un sfat privilegiat pentru raceli si gripa. La fel ca salvia, ghimbirul actioneaza impotriva virusilor. Radacina exotica contine, de asemenea, uleiuri esentiale care pot face mucoasele sa se umfle. Ghimbirul poate fi utilizat in mai multe moduri impotriva simptomelor de raceala: Fie ca condiment pentru mese, sau sub forma de bomboane pentru supt sau ca ceai de ghimbir pentru baut.

Multe mame obisnuiau sa le ofere copiilor ceai de musetel cand starile de gripa isi faceau aparitia. De aceea adesea este spusa fraza: „pentru mine ceaiul de musetel are gust de boala”. Musetelul este o planta destul de buna impotriva racelilor. Nu numai ca calmeaza stomacul si are un efect de armonizare, dar amelioreaza si problemele inflamatorii. Ceaiul de musetel nu este, asadar, niciodata gresit in tratarea racelilor.

Citeste si articolul :   Cu aceste 5 simptome puteti recunoaste tromboza la nivelul picioarelor la timp

Spray-urile nazale decongestioneaza caile respiratorii si  ofera un somn mai odihnitor, mai ales noaptea. Ingredientele active din ele determina umflarea membranei mucoasei nazale, facilitand respiratia si somnul. Dar fii atent: exista riscul dependentei. Cu toate acestea, spray-urile sunt sigure pentru utilizare pe termen scurt.

Daca aveti febra, puteti lua medicamente antipiretice, pe baza de ibuprofen. Acestea scad temperatura si amelioreaza organismul, dar pot intarzia si vindecarea: febra este mecanismul propriu de aparare al organismului. La fel ca in cazul spray-urilor nazale, este important sa se ia in considerare daca febra trebuie suprimata in permanenta sau daca tratamentul este mai util doar pentru a va ajuta sa adormiti mai bine si sa ramaneti adormit.

Astfel, o zicala populara spune: o raceala dureaza o saptamana fara medicamente si sapte zile cu medicamente.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.