Cum si unde se pastreaza medicamentele

In primul rand, nu uitati – trebuie sa cititi cu atentie instructiunile care vin cu fiecare medicament. Propsectul contine un capitol numit „conditii de depozitare” . Descrie temperatura de depozitare acceptabila, nivelul de iluminare si umiditate, posibilitatea contactului medicamentului cu aerul si disponibilitatea pentru copii.

Majoritatea medicamentelor nu trebuie expuse la lumina puternica a soarelui, umezeala si temperaturi ridicate.

Alegerea unui loc pentru depozitare:

-Bucataria nu este cel mai bun loc pentru medicamente. Temperatura aici fluctueaza constant datorita functionarii aragazului si a aparatelor electrice, ceea ce reduce durata de valabilitate a medicamentelor si le modifica proprietatile. Lichidele de aici se vor evapora imperceptibil, prin urmare, concentratia substantelor active din ele se va schimba.

Publicitate

-Baia este, de asemenea, contraindicata pentru depozitarea pastilelor. Aceasta camera este foarte umeda. Tabletele si capsulele sunt higroscopice si se uda usor. Prin urmare, necesita un loc mai uscat.

-Pervazul ferestrei este o alta locatie interzisa pentru depozitarea medicamentelor . Conditiile de temperatura incoerente si lumina puternica a soarelui vor „distruge ” proprietatile medicamentelor.

Citeste si articolul :   Iata 7 semne ca ingerul tau pazitor incearca sa te contacteze

Un frigider nu este o idee rea , dar in el adaugam tot felul de alimente ,iar depozitarea medicamentelor in el poate fii periculoasa uneori. De regula, solutiile pentru  injectie, picaturile de ochi si unguentele sunt depozitate aici si chiar si acestea necesita o etansare suplimentara impotriva umezelii. De exemplu, puteti pune in plus medicamente intr-o punga de plastic. Formele de dozare solide si gazoase (aerosoli) sunt mult mai des depozitate la temperatura camerei. Medicamentele care nu sunt destinate frigiderului isi vor pierde proprietatile daca sunt depozitate in el.

Se recomanda pastrarea medicamentelor pentru uz extern si intern in locuri diferite, punerea lor pe rafturi separate ale dulapului sau punerea lor in mai multe pungi. Peroxidul de hidrogen, verdele stralucitor si iodul sunt, de asemenea, cel mai bine pastrate intr-un loc ,individual. Nu uitati ca locul ales nu trebuie sa fie  doar uscat si intunecat, ci si inaccesibil copiilor si animalelor. Cel mai bine este sa lasati medicamentele in ambalajul lor original – astfel nu veti pierde niciodata instructiunile si veti sti intotdeauna ce fel de „medicament” se afla in fata dumneavoastra.

Citeste si articolul :   Praful de copt a expirat – uite 11 greseli care pot distruge o prajitura

Substantele farmaceutice care necesita protectie impotriva umezelii ar trebui depozitate intr-un loc racoros la temperaturi de pana la + 15 C , intr-un recipient bine sigilat, realizat din materiale impermeabile la vapori de apa (sticla, metal, folie de aluminiu, recipiente din plastic cu pereti grosi) sau in ambalajele primare si secundare (de consum) ale producatorului.

Prin urmare, pentru majoritatea medicamentelor destinate depozitarii la temperatura camerei, conditiile de depozitare trebuie sa se mentina la termperatura de +15 C la +22 C. Daca pe instructiuni scrie   a se depozita la  loc rece si uscat, atunci medicamentele trebuie mentinute la o temperatura nu mai mare de +15 C. Ele pot fi plasate in siguranta in frigider.

Publicitate

Autor