Apple dezvolta procesoare ARM cu 32 de nuclee si GPU-uri cu 128 de nuclee pentru a inlocui AMD

Revolutia ARM continua

Un raport de la Bloomberg, care citeaza surse anonime cu cunostinte directe despre aceasta problema, sustine ca urmatorul pas al Apple catre aducerea cipurilor ARM in masa va consta in noi procesoare care acopera pana la 32 de nuclee pentru a inlocui procesoarele Intel Xeon de pe computerele desktop Mac Pro ale companiei. Aceasta miscare urmeaza deciziei Apple de a nu mai folosi procesoare Intel in viitorul sau produs. Apple dezvolta, de asemenea, doua GPU-uri cu 64 si 128 de nuclee dedicate, o miscare evident conceputa pentru a inlocui GPU-urile discrete ale AMD atat in ​​computerele sale mobile, cat si pe cele desktop.

Cipurile M1 inaugurate de Apple, dotate cu ARM, vin cu patru nuclee de eficienta inalta si patru performante mai mici, care au permis companiei sa inlocuiasca procesoarele Intel in gama lui MacBook Air, MacBook Pro si Mac Mini. Cu un plan declarat de a-si schimba intreaga gama la propriul siliciu, Apple are in continuare sarcina de a inlocui procesoarele Intel Xeon W pe care le foloseste in prezent pe desktopurile sale MacPro de ultima generatie. Bloomberg raporteaza ca Apple dezvolta un nou model cu 32 de nuclee cu nuclee performante doar pentru aceasta sarcina, dar nu este clar daca aceste nuclee vor fi insotite si de nuclee de eficienta. Aceste jetoane ar putea fi lansate mai tarziu in 2021.

Articolul continuă după reclame

De asemenea, se spune ca Apple dezvolta chips-uri de ultima generatie cu 16 nuclee performante asociate cu patru nuclee de eficienta (20 de nuclee in total). In plus, compania dezvolta procesoare cu 8 sau 12 nuclee de inalta performanta, insotite de patru nuclee de eficienta, semnaland ca compania planifica un pachet complet de produse de procesoare ARM cu mai multe optiuni. Aceste procesoare ar putea incepe sa se desfasoare imediat in primavara anului 2021 pentru MacBook Pro si iMac.

Citeste si articolul :   Cele mai importante 10 criptomonede (in afara de Bitcoin) – partea III

Noile cipuri high-end cu 32 de nuclee vor inlocui cipurile Intel (pana la) 28 de nuclee Xeon W care alimenteaza in prezent statiile de lucru Apple, dar vor ramane cu mult in afara de modelele Threadripper 64-core ale AMD. Desi Apple nu a folosit cipurile Threadripper ale AMD pe statiile sale de lucru, Apple ar putea sa urmareasca in continuare performanta AMD in timp ce corespunde sau depaseste recolta actuala de cipuri Intel.

Publicitate

Chipurile Apple M1 au anuntat, de asemenea, sosirea propriilor GPU-uri cu sapte si opt nuclee ale companiei, dar se pare ca dezvolta si GPU-uri cu 16 si 32 de nuclee pentru laptopurile sale de ultima generatie si desktopurile de gama medie.

In plus, Apple dezvolta si modele GPU cu 64 si 128 de nuclee pentru computerele sale de ultima generatie. Se spune ca aceste noi GPU-uri sunt de cateva ori mai rapide decat GPU-urile AMD pe care Apple le foloseste in produsele sale actuale, prevestind o rupere a legaturilor cu AMD pentru viitoarele computere Apple.

Citeste si articolul :   La ce sa ne asteptam de la evenimentul Apple „One More Thing”

Se asteapta ca noile cipuri grafice cu 64 si 128 de nuclee sa debuteze „mai tarziu in 2021 sau potential in 2022”.

Publicitate

Autor

Autor: Andrei Zoltan

Cineva care pierde prea mult timp la calculator, cautând cele mai noi trend-uri in tehnologie, telefonie, calculatoare si multe altele