Cum sa cream un mediu familial sanatos emotional

Latura emotionala a climatului familial in care am crescut are impact asupra noastra pentru tot restul vietii. Chiar daca nu avem copii, este important sa cream un mediu favorabil din punct de vedere emotional pentru familia noastra, deoarece acest mediu ne sustine bunastarea psihologica ce este esentiala in tot ceea ce facem si simtim in vietile noastre.

Exista mai multe moduri prin care putem sa dezvoltam acest mediu sanatos din punct de vedere emotional:

1. Timp, atentie si afectiune. Calitatea timpului petrecut in familie este mai importanta decat cantitatea. Trebuie sa petrecem timp impreuna zilnic, sa facem mesele in familie prioritare, sa oferim afectiune si sa fim prezenti alaturi de cei dragi.

2. Zona care invoca emotii pozitive. Aranjarea unei zone care sa ajute familia sa se simta bine nu trebuie sa fie costisitoare. De exemplu, un spatiu bine organizat ne poate ajuta sa ne simtim mai bine, mai relaxati. Poate sa fie un spatiu in care se picteaza, se canta sau se danseaza, in functie de preferintele fiecarei familii.

3. Reguli clare. Regulile sunt create pentru a ii tine pe toti membrii in siguranta (atat fizic, cat si emotional). De aceea este important sa stabilim un set de reguli pe care cu totii le intelegem in legatura cu ceea ce este acceptat si ce nu. De exemplu, atunci cand stabilim regula “Fara tipat”, toti membrii se pot simti mai in siguranta.

4. Consecinte pentru incalcarea regulilor. Chiar daca niciunui copil nu ii place atunci cand apar anumite consecinte, acestea au ca scop amintirea acestora ca noi suntem responsabili. Desi nu vor fi incantati de acestea mici aduceri aminte, ele vor crea un sentiment de securitate atunci cand le aratam ca ii pastram in siguranta. De asemenea, aceste consecinte trebuie stabilite din timp, nu mentionate dupa incalcarea unei reguli.

5. Deschidere fata de sentimente. Atunci cand noi discutam deschis despre sentimentele si trairile noastre ii va face pe toti membrii familiei sa se simta mai confortabil sa discute la randul lor despre emotiile lor. Cand folosim zilnic cuvinte legate de sentimente cladim vocabularul emotional al copiilor, ajutandu-i astfel sa se exprime cu usurinta.

Citeste si articolul :   Este untul bun sau rau pentru sanatatea noastra ?

6. Validarea emotiilor. Atunci cand spunem “Nu mai plange” sau “Nu iti face griji despre…” trimitem mesajul ca sentimentele celorlalti sunt gresite. Trebuie sa fie clar pentru membrii familiei ca ceea ce simt acestia este normal, fie ca e vorba de furie, frustrare, tristete, rusine sau anxietate.

7. Conversatiile dificile. Poate sa fie tentant sa ignoram problemele inconfortabile, dar evitarea acestora nu le va face sa dispara, ci dimpotriva, le va face sa se agraveze de-a lungul timpului. Este important sa abordam aspectele problematice cu dragoste si sinceritate.

8. Rezolvarea conflictelor. Dezacordurile nu trebuie sa fie un lucru gresit, dar modul in care le gestionam poate fi. Atunci cand abordam conflictele prin tacere, tipete sau amenintari putem deregla echilibrul emotional al unei familii.

9. Modalitati de gestionare. Chiar daca mancarea excesiva, alcoolul sau petrecerea timpului pe retelele de socializare ne pot face sa ne simtim mai bine pe moment, aceste modalitati de gestionare a problemelor pot atrage alte probleme. Este ideal sa alegem strategii sanatoase de gestionare in confruntarea cu emotiile dificile, cum ar fi cititul sau exercitiile fizice, iar astfel putem fi un bun exemplu pentru membrii familiei noastre.

Citeste si articolul :   6 tactici pentru un cuplu fericit

10. Sanatatea mintala. Este important sa discutam deschis despre faptul ca orice persoana poate sa sufere de depresie sau anxietate si ca ajutorul terapeutic nu este diferit de ajutorul unui medic sau al unui dentist.

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.