Cum contribuie somnul la un aspect mai tanar

Un somn odihnitor si suficient ca numar de ore este ca un rasfat pentru tenul, parul si unghiile noastre. Somnul este momentul in care organismul nostru se reface si se repara la nivel celular, deoarece in timp ce dormim se declanseaza hormonii care ne sustin sanatatea celulara.

Un somn insuficient sau nesatisfacator accelereaza imbatranirea biologica si contribuie la aparitia semnelor imbatranirii: riduri, piele lipsita de stralucire, ochi umflati si obositi, par nesanatos.

Cum ne ajuta somnul sa parem mai tineri

In afara varstei noastre, aspectul este rezultatul unui numar de factori inderdependenti, respectiv: genetica, obiceiurile si stilul de viata, dieta si exercitiile fizice, stresul, mediul inconjurator.

Publicitate

Ca rutina esentiala a stilului de viata, somnul contribuie la procesul nostru individual de imbatranire biologica. Exista mai multe modalitati prin care un ciclu de somn complet, sanatos si calitativ ne ofera beneficii anti-imbatranire si contribuie la un aspect mai tanar si mai sanatos.

Citeste si articolul :   Mituri despre nutritie si alimente

Cresterea si repararea celulara. In timpul zilei creierul nostru este ocupat continuu, dar noaptea este eliberat de sarcinile sale de a comanda si controla functionarea noastra, astfel schimbandu-si prioritatile. In aceasta lista de prioritati din timpul noptii se regasesc procesele de crestere si reparare a celulelor. Astfel, in timpul somnului corpul repara celulele deteriorate si se angreneaza in cresterea celulelor noi. In timp ce dormim, se consolideaza mecanismele biologice de aparare ce lupta impotriva afectiunilor cauzate de mediul inconjurator (cum ar fi razele UV sau celulele radicale ce contribuie la imbatranire si la aparitia bolilor). De asemenea, in timpul somnului creste productia de proteine ce alimenteaza aceasta crestere si reparare a celulelor, inclusiv cresterea colagenului care este importanta pentru o piele sanatoasa, cu aspect tanar.

Eliberarea hormonilor de crestere. Acest tip de hormoni favorizeaza intinerirea celulelor, tesuturilor si functionarea organelor din intregul corp, ajutand la reglarea metabolismului, la sustinerea unui sistem imunitar puternic si oferind protectie impotriva unor boli (boli de inima sau diabet). Cea mai mare parte a productiei de hormoni de crestere a organismului are loc in timpul somnului. Atunci cand somnul este nelinistit, fragmentat sau insuficient corpul nostru isi modifica productia de hormoni de crestere, iar acest lucru ne face sa aratam si sa ne simtim mai in varsta.

Citeste si articolul :   8 utilizari ale radacinii de lemn dulce pentru a va proteja sanatatea

Somnul promoveaza o serie de procese utile pentru noi.

1. Hidratarea si distribuirea sanatoasa a fluidelor. Somnul contribuie la mentinerea corpului hidratat si evita retentia excesiva de lichide. Deshidratarea si retentia de lichide contribuie semnificativ la aparitia unora dintre cele mai vizibile semne de oboseala si de imbatranire.

2. Circulatia sanatoasa si imbatranirea arteriala lenta. Atunci cand dormim suficient si satisfacator, fara intreruperi, putem contribui la scaderea tensiunii arteriale, relaxarea vaselor de sange, imbunatatirea fluxului sanguin, aducand astfel nutrienti si contribuind pentru o culoare sanatoasa a pielii. De asemenea, somnul incetineste procesul de imbatranire a inimii si a vaselor de sange. Proasta circulatie si imbatranirea arteriala cauzeaza un aspect imbatranit al pielii si parului.

3. Diminuarea stresului. Stresul creste productia de cortizol si celulele radicale libere si slabeste capacitatea organismului de a se repara. Somnul contribuie la mentinerea sub control a inflamatiilor si poate reduce daunele celulare legate de stres, daune ce acccelereaza aspectul imbatranit al pielii si imbatranirea corpului.

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.