Avem o relatie toxica?

Multi oameni se intreaba daca se afla intr-o relatie toxica, fie ea una romantica sau una din cercul de prieteni sau din cadrul familiei. Orice fel de relatie poate fi toxica, iar in continuare putem descoperi o serie de caracteristici prin care putem identifica daca aceasta relatie este cu adevarat una toxica.

1. Unul sau ambii parteneri adopta criticismul. Acest aspect trece granita peste a se plange de partener si ajunge la atacarea personalitatii celuilalt. De exemplu, o critica poate fi: “Esti atat de lenes/a, nu speli vasele niciodata!”.

2. Atitudinea defensiva. Aceasta defensiva reprezinta jocul de-a victima pentru a muta vina pe celalalt. De exemplu, o atitudine defensiva poate lua urmatoarea forma: “Nu m-as comporta asa daca nu m-ai ignora tot timpul. Problema esti tu, nu eu.”

3. Prezenta dispretului. Acest aspect depaseste critica si poate sa fie considerat ca fiind abuz verbal, batjocura, folosirea unor cuvinte jignitoare, care ulterior poate avea ca si consecinta scaderea sentimentului de stima de sine a celui afectat.

4. Inchiderea in sine si ignorarea celuilalt. Acest lucru poate sa fie ca un zid ridicat intre doua persoane, fiind momentul in care unul dintre parteneri intrerupe comunicarea si interactiunea.

5. Nesinceritatea si minciunile. Chiar si minciunile aparent nevinovate si mai mici pot crea rupturi in increderea din relatia noastra.

6. Inselarea partenerului. Infidelitatea nu este niciodata un semn al unei relatii sanatoase.

7. Abuzul. Acest aspect se refera la faptul ca unul sau ambii parteneri abuzeaza de alcool sau de alte substante.

8. Violenta fizica sau daunele materiale. Acest lucru include vatamarea fizica sau chiar aruncarea sau spargerea bunurilor.

Ce putem face daca credem ca suntem intr-o relatie toxica

Poate fi dificil sa rezolvam problemele unei relatii toxice fara ajutor profesional, iar deseori ingrijorarea noastra se poate transforma in critica si ne poate pune in defensiva. In studiile facute de John Gottman, acesta a descoperit patru predictori ai separarii sau ai divortului, iar acestia sunt: criticismul, defensiva, dispretul si ridicarea zidului. In continuare sunt sfaturi pentru gasirea unor remedii pentru acesti patru predictori.

Citeste si articolul :   De ce ajungem in acelasi tip de relatii (Partea a doua)

1. Remediu pentru criticism. O modalitatea buna pentru a evita criticarea este un inceput bland al dialogului in care incepem sa discutam despre sentimentele si nevoile noastre in ceea ce priveste o anumita situatie fara sa folosim reprosuri.

2. Remediu pentru defensiva. Pentru a evita intrarea intr-o stare de defensiva este util sa ne asumam responsabilitatea. Atunci cand partenerul ne spune ca nu am mai petrecut la fel de mult timp cu el in ultimul timp, in loc sa gasim scuze legat de orarul de munca sau de lipsa de energie, putem sa spunem: “Ai dreptate, nu mi-am facut timp suficient pentru noi. Haide sa iesim la o plimbare astazi”.

3. Remediu pentru dispret. Daca exista dispret in relatia noastra, putem incerca sa ne exprimam emotiile si nevoile in loc sa incepem sa tipam la partener si sa il jignim. Putem sa ii spunem, de exemplu: “Simt ca nu mi s-a oferit respect in aceasta situatie, de aceea am nevoie de cateva momente pentru mine si apoi putem discuta calm”.

Citeste si articolul :   Ce vitamine ar trebui sa ia un adult

4. Remediu pentru ridicarea zidului. Atunci cand ne alocam cateva clipe pentru a ne calma putem transforma o posibila comunicare toxica intr-una sanatoasa. Atunci cand simtim o avalansa de emotii nu ne putem pune gandurile in ordine si nici nu ii putem asculta pe ceilalti.

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.