Valeriu Gheorghita: “Putem asigura inceputul sfarsitului pandemiei”

Raed Arafat a mentionat la Digi 24, ca se va vaccina in public daca acest lucru ajuta la risipirea temerile oamenilor. De asemenea, seful DSU, are speranta ca romanii vor veni sa se vaccineze in numar cat mai mare pentru a opri pandemia de coronavirus.

Seful IGCSU a anuntat ca vaccinarea nu va fi obligatorie, dar este convins ca cei care se vor vaccina se vor bucura de o libertate de miscare in plus, cum ar fi calatoriile internationale, multe companii aeriene cerand test anti Covid.

Raed Arafat a mai spus ca in momentul actual, Romania se afla pe o panta descendenta in ceea ce priveste numarul de cazuri, dar ceea ce se va intampla pe viitor, depinde de populatie. Vine o perioada dificila, iar pericolul este ca in ianuarie-februarie sa ne pomenim din nou cu o crestere agresiva a cazurilor, avertizeaza secretarul de stat.

Raed Arafat a anuntat ca starea de alerta va fi prelungita in 14 decembrie, dar masurile aflate in vigoare in acest moment nu se vor modifica. Seful DSU ne asigura ca nu va fi lockdonwn total in Romania. Totusi, oamenii trebuie sa fie constienti ca totul depinde de noi.

“Daca luam media pe 7 zile, vedem ca exista o scadere si trebuie sa vedem daca va continua, iar asta depinde de noi”, a spus Raed Arafat.

„In momentul in care vom avea o cantitate importanta de vaccinuri disponibile este foarte probabil sa se inceapa in paralel aceste etape de vaccinare si se poata beneficia si populatia generala de vaccinare. Este important sa reusim sa asiguram un nivel de imunizare colectiva care este este estimat in momentul de fata la 70% din populatie.

In ceea ce priveste numarul persoanelor care vor putea fi vaccinate o sa va spun ca Romania a contractat un numar de doze care sa fie suficient pentru circa 10,7 milioane de persoane, insa aceste cantitati, acest numar de doze, poate sa fie crescut in functie de nevoile care se vor genera pe parcurs. Noi putem sa crestem in baza acelui contract numarul de doze care sa fie destinat pentru Romania. Daca vom avea 60-70% din populatie imunizata, putem asigura inceputul sfarsitului pandemiei. Vom putea sa ne intoarcem la viata si normalitatea pe care o stiam”, a spus Valeriu Gheorghita, medic primar boli infectioase la Spitalul Militar Central Carol Davila din Bucuresti si coordonatorul campaniei nationale de vaccinare

Citeste si articolul :   Coronavirus in Romania: 1.636 cazuri noi si 138 de decese

“Vaccinarea este voluntara si nu este obligatorie, este un drept si nu o obligatie.”

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.