Masuri obligatorii. Reguli dupa care vei trai de Craciun

Guvernul a stabilit masurile privind sarbatoarea de Craciun.

Recomandari de aplicare practica a masurilor dispuse prin Ordinul comun al Ministerului Sanatatii nr. 1103/17.06.2020 si Ministerul Afacerilor Interne nr. 95/17.06.2020, avizat de Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru aprobarea regulilor privind accesul in lacasurile de cult, distanta minima de siguranta si masuri sanitare specifice pentru desfasurarea activitatilor religioase.

Masuri sanitare specifice pentru desfasurarea activitatilor religioase

I. Reguli generale privind desfasurarea activitatilor religioase

II. Reguli privind accesul in lacasul de cult si distanta minima de siguranta

Publicitate

III. Reguli privind protectia sanitara, accesul in lacasurile de cult si distanta minima de siguranta pentru rugaciunea individuala si la slujbele care au caracter individual (privat).

IV. Reguli privind protectia sanitara, accesul in lacasurile de cult si distanta minima de siguranta la slujbele care au caracter colectiv (public).

I. Reguli generale privind desfasurarea activitatilor religioase

Activitatile religioase se desfasoara in mod liber, in conformitate cu principiile statutare si doctrinare proprii fiecarei comunitati religioase, cu respectarea indicatiilor sanitare universal valabile pentru limitarea raspandirii infectiei cu virusul SARS-CoV-2.

Activitatile religioase pot avea loc in interiorul, in exteriorul lacasului de cult sau simultan, cu respectarea distantei minime de siguranta de 2 metri in interiorul lacasului de cult si 1,5 metri in exteriorul lacasului de cult.

Persoanele care participa la activitatile religioase trebuie sa-si dezinfecteze mainile cu dezinfectant pe baza de alcool.

Atat in interiorul cat si in exteriorul lacasurilor de cult si in locatiile unde se organizeaza activitati religioase este obligatorie purtarea mastii, astfel incat sa acopere gura si nasul.

Copiii minori pot sta langa parinti in locuri special amenajate in interiorul sau exteriorul lacasului de cult, cu respectarea distantei minime de siguranta fata de ceilalti participanti.

Citeste si articolul :   Noi reguli pentru romani, de la 1 septembrie

Pentru personalul de cult (clerical si neclerical) nu este obligatorie purtarea mastii de protectie in timpul oficierii slujbelor religioase.

Personalul de cult (clerical sau neclerical), direct sau prin imputerniciti, se va ingriji de respectarea de catre participanti a distantei minime de siguranta, a purtarii corespunzatoare a mastii la slujbele religioase cu caracter comun (public).

Personalul de cult (clerical si neclerical), direct sau prin imputerniciti, se va ingriji de dezinfectarea periodica a obiectelor sau suprafetelor frecvent atinse in timpul activitatilor religioase (manerele usilor, balustrade, scaune etc.).

Comunitatile religioase (culte, asociatii religioase sau asociatii si fundatii care au si obiective religioase), in conformitate cu prevederile statutare si doctrinare, isi stabilesc propriile norme de acomodare a vietii religioase la cadrul general de masuri pentru combaterea raspandirii virusului SARS-CoV-2

II. Reguli privind accesul in lacasul de cult si distanta minima de siguranta.

Lacasurile de cult vor ramane deschise pentru rugaciunea individuala, pentru slujbele cu caracter individual (privat) si pentru slujbele care au caracter public, conform programului stabilit de catre comunitatile religioase (culte, asociatii religioase sau asociatii si fundatii care au si obiective religioase).

Accesul credinciosilor in lacasul de cult si in locatiile unde se organizeaza slujbe cu caracter individual (privat) se va face limitat, astfel incat sa fie asigurata o suprafata de minimum 4 mp pentru fiecare persoana si o distanta de minimum 2 m intre persoane.

La intrarea in lacasul de cult sau in locatiile unde se organizeaza slujbe cu caracter individual (privat), persoanele trebuie sa-si dezinfecteze mainile cu dezinfectant pe baza de alcool.

Citeste si articolul :   Noi restrictii in Romania. Raed Arafat a facut anuntul

Se vor plasa, la loc vizibil, anunturi scrise continand lista regulilor privind distanta minima de siguranta si cele de acces in lacasurile de cult si in locatiile unde se organizeaza slujbe cu caracter privat.

Personalul de cult (clerical sau neclerical), direct sau prin imputerniciti, se va ingriji de asigurarea respectarii distantei minime de siguranta si a purtarii corespunzatoare a mastii in interiorul si exteriorul lacasului de cult.

III. Reguli privind protectia sanitara, accesul in lacasurile de cult si distanta minima de siguranta pentru rugaciunea individuala si la slujbele care au caracter individual (privat).

Slujbele religioase care au caracter individual (botez, cununie, inmormantare etc.) se pot oficia atat in interiorul cat si exteriorul lacasului de cult cu respectarea distantei minime de siguranta de 2 metri in interiorul lacasului de cult si 1,5 metri in exteriorul lacasului de cult.

Credinciosii prezenti in lacasul de cult pentru rugaciunea individuala trebuie sa pastreze distanta minima de siguranta de 2 metri intre persoane.

Personalul de cult (clerical si neclerical), direct sau prin imputerniciti, se va ingriji de respectarea distantei minime de siguranta si a purtarii corespunzatoare a mastii la slujbele religioase cu caracter individual (privat) si la rugaciunea individuala a credinciosilor.

Personalul de cult (clerical si neclerical), direct sau prin imputerniciti, se va ingriji de dezinfectarea periodica a obiectelor sau suprafetelor frecvent atinse (manerele usilor, balustrade, scaune etc.) atat la slujbele cu caracter individual cat si la rugaciunea individuala.

Slujbele religioase oficiate la domiciliul credinciosului se vor desfasura cu respectarea distantei minime de siguranta de 2 metri intre persoane si purtarea corespunzatoare a mastii.

Personalul de cult (clerical si neclerical), direct sau prin imputerniciti, se va ingriji de dezinfectarea obiectelor sau suprafetelor atinse in timpul slujbelor individuale de la domiciliul credinciosului.

Citeste si articolul :   Revolta in Hunedoara dupa ce un barbat a dat de pamant cu un copil intr-un parc de joaca: "Ne facem dreptate singuri"

In localitatile unde este aplicata carantina locala la slujbele cu caracter privat (cununie, botez, inmormantare etc) pot participa maxim 20 de persoane (numar ce include si personalul care oficiaza slujba religioasa), indiferent de locul desfasurarii acesteia (interiorul sau exteriorul lacasului de cult).

IV. Reguli privind protectia sanitara, accesul in lacasurile de cult si distanta minima de siguranta la slujbele care au caracter colectiv (public).

Slujbele religioase care au caracter colectiv se pot oficia in interiorul, in exteriorul lacasului de cult sau simultan, cu respectarea distantei minime de siguranta de 2 metri in interiorul lacasului de cult si 1,5 metri in exteriorul lacasului de cult.

Slujbele religioase cu caracter colectiv nu sunt considerate adunari publice.

Personalul de cult (clerical si neclerical), direct sau prin imputerniciti, se va ingriji de asigurarea respectarii de catre participanti a distantei minime de siguranta si a purtarii corespunzatoare a mastii la slujbele religioase cu caracter colectiv.

Personalul de cult (clerical si neclerical), direct sau prin imputerniciti, se va ingriji de dezinfectarea periodica a obiectelor sau suprafetelor frecvent atinse (manerele usilor, balustrade, scaune etc).

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.