Gandirea negativa poate creste riscul dementei la batranete

Cei care au mereu o gandire negativa isi vor atrage semnificativ riscul de dementa conform specialistilor. Creierul nostru se reprogrameaza constant. In acest fel, ne putem antrena si centrul de gandire – dar aparent nu numai in ceea ce priveșse educatia, ci si despre gandurile intunecate, pesimiste, negative. Cercetatorii britanici au descoperit acum ca gandurile negative repetate pot creste riscul de dementa si sunt strans legate de tulburarile de dementa. Se poate preveni aceasta tulburare? Iar daca, da, cum?

Gandirea negativa si dementa: „Grijile de zi cu zi” ne imbolnavesc cu adevarat 

Gandirea negativa repetitiva (RNT pe scurt) pe o perioada mai lunga de timp restrictioneaza abilitatile cognitive si poate stimula depunerea proteinelor, asa-numitele placi, in creier. Aceste placi pot declansa Alzheimer, o forma de dementa. Asta au descoperit cercetatorii de la Universitatea din Londra pe baza observatiilor pe termen lung ale persoanelor cu varsta peste 55 de ani.

Citeste si articolul :   Acestea sunt cele 6 greseli clasice de gradinarit - de la taiere pana la fertilizare

Gandurile negative consecvente incurajeaza acumularea placii in creier

Publicitate

Specialistii din Londra au examinat 360 de persoane cu varsta peste 55 de ani – peste doi ani. In acest timp ei le-au tot pus intrebari. Intrebari despre situatii negative – modul in care fac fata acestora si modul in care le afecteaza gandirea. In plus fata de nivelurile de depresie si anxietate, oamenii de stiinta s-au concentrat asupra anumitor modele de gandire si au cautat sa vada daca subiectii testati au trecut prin trecut sau au fost ingrijorati de viitor si nu numai. Oricine are tendinta de a gandi asa din nou si din nou ajunge in asa-numitele bucle de gandire – ganduri care se repeta in mod constant.

Cercetatorii au analizat, de asemenea, memoria, atentia, cunoasterea spatiala si limbajul. Scanarile cerebrale cu tomografie cu emisie de pozitroni (PET) au fost, de asemenea, efectuate la aproximativ 50% dintre participanti.

Rezultatul: La subiectii care gandesc negativ sau pesimist, mai des, cercetatorii au reusit sa determine, pe o perioada de patru ani, ca au aparut tulburari cognitive si pierderi de memorie – si odată cu ele primele semne ale Alzheimer.

Citeste si articolul :   Sfaturi pentru a-i face pe copii sa doarma

Ce ajuta pentru a preveni aparitia dementei – antrenamentul mental

Modelele de gandire negative pot fi despartite. Acest lucru functioneaza cu antrenamentul de atentie, de exemplu, dar pot ajuta si alte metode de antrenament mental, cum ar fi meditatia. Sau ati auzit de autosugestie? Cu el puteti manifesta modele de gandire pozitive in creier. Acest lucru functioneaza minunat in combinatie cu auto-hipnoza, de exemplu. Gandirea pozitiva nu ne poate face rau. Incercati – si puteti obtine ajutor in acest sens. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la prevenirea dementei. Merita, de asemenea, sa cunoasteti simptomele depresiei in varsta.

Daca bolile dementiale (precum Alzheimer) sunt recunoscute timpuriu, calitatea vietii celor afectati poate fi mentinuta mult timp.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.