Comisia Europeana cere analizarea atenta a situatiei economice a 12 state UE, inclusiv a Romaniei

Comisia Europeana a cerut, miercuri, monitorizarea atenta a situatiei economice a 12 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv a Romaniei, in contextul observarii unor dezechilibre macroeconomice semnificative.

Comisia Europeana a prezentat miercuri Pachetul de toamna in materie de politici economice. In Raportul privind mecanismul de alerta (RMA), accesat de agentia MEDIAFAX, Comisia Europeana recomanda elaborarea unor analize aprofundate privind situatia a 12 state membre UE, “pentru identificarea si evaluarea severitatii posibilelor dezechilibre macroeconomice”. Statele vizate sunt: Romania, Croatia, Republica Cipru, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, Spania si Suedia. “Aceste tari au fost deja identificate ca avand dezechilibre sau dezechilibre excesive in februarie 2020”, precizeaza Comisia Europeana, conform unui document postat pe site-ul institutiei.

“Actuala criza a exacerbat anumite provocari existente si genereaza noi riscuri. Acest lucru evidentiaza necesitatea de a utiliza in cel mai bun mod masurile de sustinere oferite de UE si a asigura ca investitiile si reformele din zona euro functioneaza in sensul contracararii dezechilibrelor”, subliniaza Comisia Europeana. Executivul UE noteaza ca, desi actualele bilanturi financiare par stabile in pofida socului crizei coronavirusului, tendinta de reducere a datoriilor externe s-a oprit. In plus, datoriile companiilor si persoanelor fizice sunt in crestere, in contextul scaderii valorii PIB-ului.

“Romania s-a aflat sub procedura deficitului excesiv din aprilie 2020 din cauza incalcarii in 2019 a plafonului deficitului stabilit prin Tratatul UE. Tendinta cresterii deficitelor publice a fost generata de masurile expansioniste adoptate inainte de inceperea pandemiei. Recomandarea Consiliului UE in virtutea Articolului 126 (7) al Tratatului UE este ca Romania sa opreasca deficitul excesiv pana in 2022. Autoritatile din Romania au prezentat in septembrie raportul privind actiunile adoptate ca reactie la recomandare. Raportul indica deteriorarea finantelor publice in 2020 din cauza pandemiei de coronavirus”, precizeaza Comisia Europeana.

“In prognoza pe anul 2020, Comisia Europeana estimeaza ca deficitul Romaniei va depasi 10% din PIB in 2020 si va creste in continuare in urmatorii ani”, se arata in raport.

“In contextul continuarii starii mari de incertitudine din cauza pandemiei de coronavirus, Comisia Europeana considera ca in acest moment nu trebuie luata nicio decizie suplimentara in procedura pentru deficit excesiv in cazul Romaniei. Comisia Europeana va reanaliza situatia bugetara a Romaniei in primavara anului 2021 si vor fi luate masurile necesare in virtutea procedurii deficitului excesiv in acel moment, daca va fi necesar”, subliniaza raportul.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.