Rugaciunea pentru iertarea pacatelor. Se spune pe 16 noiembrie, de ziua Sfantului Apostol si Evanghelist Matei

Pe data de 16 noiembrie, Biserica Ortodoxa pomeneste pe Sfantul Apostol si Evanghelist Matei. Sezand la vama, il aude pe bunul Dumnezeu spunandu-i “Urmeaza mie”. Iar Matei, la auzul vorbelor Creatorului, renunta la toate bunurile materiale si urmeaza Domnului intru totul, facand loc bunului Dumnezeu in casa sa mare, precum insusi el spune in Evanghelia sa.

Incepand cu acel moment si pana cand se muta la Domnu Matei va fi numarat langa ceilalti apostoli. Odata inzestrat cu puterea Sfantului Duh, in ziua Cincizecimii, a scris Evanghelia sa in limba evreiasca. La opt ani de la inaltarea Mantuitorului, trimite evaluarea la evreii cei nou luminati.

De-a lungul vietii sale a invatat pe mideni despre Hristos, le-a construit biserici si a savarsit foarte multe minuni. Isi gaseste sfarsitul prin foc datorita celor necredinciosi.

Crestinii il cunosc si iubesc pentru ca acesta a fost unul dintre cei doisprezece Apostoli ai Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Inainte de a deveni Apostol al Domnului Matei a fost de meserie vames si se numea Levi. Se tragea din Capernaum si era fiul lui Alfeu. Nu se stiu foarte multe detalii despre viata acestuia cum ar fi faptul daca a fost sau nu casatorit.

Totusi, potrivit Traditiei si a scrierilor bisericesti Matei este binecunoscutul autor al primei Evanghelii. Acest lucru este marturisit credinciosilor de catre Eusebiu si Sfantul Epifanie, care ne spun ca Evanghelia a fost scrisa atat in limba greaca, cat si in limba aramaica. In Martirologul roman este specificat faptul ca Matei a murit ars pe rug de catre pagani cand acesta propovaduia cuvantului domnului in Etiopia. Textele apocrife mentioneaza trecerea sa la cele vesnice alaturandu-se Domnului nostru in Ceruri dar si faptul ca a avut parte de moarte de martir in Pont.

Evanghelia dupa Matei face parte din lista Canonului Muratori si este amintita de Sfintii Parinti Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului si Grigore de Nazianz. Autenticitatea acesteia a fost recuonoscuta si de sinoadele din Laodiceea (360), canonul 60 Hipo (393). De asemenea, Evanghelia a fost confirmata si de Sinodul ecumenic Trulan (692) si sinodul al VII-lea (787). Motivul care a stat in spatele scrierii evangheliei este de a dovedi cititorilor vremii ca Mesia este cel care a fost prezis de catre profeti iar toate vechile profetii s-au indeplinit odata cu venirea Mantuitorului pe Pamant.

Citeste si articolul :   Florile de interior au frunze care cad ? Iata 7 moduri de a salva o planta

Troparul Sfantului Apostol si Evanghelist Matei

Apostole Sfinte si Evanghelist Matei, roaga pe Milostivul Dumnezeu, ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.

Rugaciune catre Sfantul Apostol si Evanghelist Matei

O, Sfinte Apostol si Evanghelist Matei, parasind aurul cu adevarat si pe Hristos iubindu-L cu iubire de dreapta credinta, luminator te-ai aratat lumii intregi si din vames ai devenit ucenic al Domnului, Apostol marit si propovaduitor al credintei. Dupa datorie cinstim pomenirea ta si cu credinta praznuim, cantand si graind: Roaga-te Lui Hristos Dumnezeu, sa dea iertare de greseli sufletelor noastre, ale celor care Ii dam slava, lauda si multumire pentru toate Lui Dumnezeu Cel preacinstit in Sfanta Sa Treime, acum si in vecii vecilor. Amin!

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.