Strategii care ne ajuta sa invatam din greseli

Reflectarea asupra parcursului vietii noastre poate sa contribuie la dezvoltarea personala si la dezvoltarea posibilitatilor noastre. Aceasta calatorie personala este deseori indrumata de motivatia de a explora unicitatea noastra si de a ne indrepta catre potentialul nostru.

Ce povesti ne-au insotit de-a lungul vietii? Ce am facut bine? Unde am facut greseli? Ce am invatat de-a lungul timpului? Perspectivele pe care le dobandim atunci cand ne dam un pas in spate si facem o evaluare, atunci cand examinam sau cand impartasim povestile ne pot ajuta sa ne ghidam alegerile, deciziile catre un stadiu de constientizare, claritate, inspiratie si satisfactie.

Cercetarile dovedesc ca procesul de a ne scrie povestea poate sa stimuleze schimbari biologice si ne poate mentine o stare de sanatate satisfacatoare. Exista multe modalitati de a scrie, iar un sfat bun consta in experimentarea pana cand descoperim modalitatea potrivita noua. Fie ca scriem de mana, la un calculator sau laptop sau ne inregistram vocea in timp ce povestim, este important sa ne scriem povestea pur si simplu pentru noi insine, fara sa ne facem griji de frazare, gramatica sau dictie. Totul este la alegerea noastra si in intimitate deplina; putem sa pastram sau sa aruncam ceea ce scriem.

Citeste si articolul :   Semnele unei persoane fericite

In continuare se pot gasi 3 strategii care ne pot ajuta sa ne identificam povestile pe masura ce invatam din propriile greseli si pe masura ce ne indreptam catre o mai buna varianta a noastra, ca oameni.

Publicitate

1. Trebuie sa luam in considerare modul in care ne privim viata. Desi trecutul nu poate sa fie modificat, putem in schimb sa reformulam modul in care il intelegem, fapt ce ne va putea oferi claritate, acceptare si un sens al lucrurilor. Atunci cand recunoastem si interpretam trecutul nostru putem sa beneficiem de sansa de a invata din greseli, putem sa avem parte de tranzitii si schimbari in bine, putem sa ne deschidem spre viitor si putem sa construim drumuri sanatoase catre un sens in vietile noastre.

2. Oriunde ne-am afla in parcursul vietii noastre, este important sa ne dam sansa sa reflectam. Acest lucru poate sa fie o oportunitate de a nu pierde anumite aspecte din vedere, de a interpreta anumite aspecte si de a invata din drumul si experienta noastra de viata. Chiar daca uneori viata pare o insiruire aleatorie de evenimente, trebuie sa nu uitam ca este povestea noastra care merita atentie si importanta.

Citeste si articolul :   8 strategii pentru dezvoltarea autocontrolului

3. Trebuie sa ne alocam timp pentru a sta linistiti in momentul prezent. Cand simtim ca suntem linistiti, trebuie sa ne concentram atentia lent catre parcursul vietii noastre. In cazul in care aceasta evaluare in liniste nu este pe placul nostru, exista si o optiune mai sistematica in ceea ce priveste procesul de revizuire al vietii proprii, cum ar fi scrierea gandurilor intr-un jurnal.

De asemenea, exista o serie de intrebari pe care este util sa ni le punem atunci cand facem aceasta evaluare a traseului nostru pana in prezent si a directiei spre care ne indreptam.

– Care sunt cateva dintre povestile semnificative ale vietii mele?

– Care sunt cele mai importante lectii invatate? Ce imi doresc sa fi invatat mai devreme?

– Ce imi doresc sa fi facut, dar nu am apucat sa fac (inca)?

– Ce greseli am facut si care greseli sunt important de impartasit cu altii?

– Daca as putea sa imi traiesc viata din nou, ce as face diferit?

Citeste si articolul :   Congestie nazala sau secretie nazala : cum ne dam seama daca este coronavirus

– Ce apreciez/pretuiesc cel mai mult?

– Despre ce vreau sa invat/descopar mai multe?

– Care sunt dorintele mele pentru viata mea? Dar pentru cei dragi?

– Care sunt urmatorii mei pasi potriviti?

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.