Stare de alerta. Reguli dupa care vei trai timp de o luna

Starea de alerta a fost prelungita pentru inca o luna. Astfel, incepand din data de 14 noiembrie vom trai dupa aceste reguli.

Prelungirea starii de alerta intra in vigoare de sambata, 14 noiembrie, si masurile adoptate sunt valabile timp de 30 de zile. Pentru ca este perioada care include si alegerile parlamentare, unele masuri se refera specific la procesul electoral.

Totodata, a fost adoptata si noua lista cu tarile din „zona galbena”, considerate cu risc epidemiologic ridicat, iar persoanele care sosesc in Romania din aceste tari vor trebui sa stea in carantina.

Intre masurile care raman in vigoare, este obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice, la locul de munca, in spatiile comerciale, precum si in mijloacele de transport in comun, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani.

Publicitate

Se mentinere interdictia de circulatie in interiorul localitatilor pentru persoanele aflate in grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu apartin aceleiasi familii, precum si formarea unor asemenea grupuri.

De asemenea, este in vigoare interdictia de circulatie in toate localitatile, pentru toate persoanele, in afara locuintei/gospodariei in intervalul orar 23:00-05:00.

Interdictiile privind organizarea si desfasurarea de mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de intruniri in spatii deschise, precum si a intrunirilor de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, sportive sau de divertisment in spatii inchise raman in vigoare, cu unele exceptii.

Sunt mentinute, de asemenea, masurile deja in vigoare in domeniul HoReCa si al altor servicii.

Fara nunti si petreceri

De asemenea, sunt interzise sarbatoririle, aniversarile, petrecerile in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private.

Se propune mentinerea interdictiei organizarii de evenimente private (nunti, botezuri, mese festive etc.) in spatii inchise cum ar fi, fara a se limita la acestea, saloane, camine culturale, restaurante, baruri, cafenele, sali/corturi de evenimente.

Se propune mentinerea interdictiei organizarii de evenimente private (nunti, botezuri, mese festive etc.) in spatii deschise cum ar fi, fara a se limita la acestea, saloane, camine culturale, restaurante, terase, baruri, cafenele, sali/corturi de evenimente.

Activitatile sportive

Activitatile de pregatire fizica in cadrul structurilor si bazelor sportive, constand in cantonamente, antrenamente si competitii sportive organizate pe
teritoriul Romaniei pot fi desfasurate numai in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si ministrului sanatatii.

Competitiile sportive se pot desfasura pe teritoriul Romaniei fara spectatori, numai in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si al ministrului sanatatii.

Se propune mentinerea interdictiei activitatilor recreative si sportive desfasurate in aer liber, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc impreuna, stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii, dupa caz, cu ministrul tineretului si sportului, ministrul mediului, apelor si padurilor sau ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.

Activitatile culturale

Activitatile institutiilor muzeale, a bibliotecilor, librariilor, cinematografelor, studiourilor de productie de film si audiovizual, a institutiilor de spectacole si/sau concerte, scolilor populare, de arta si de meserii, precum si evenimentele culturale in aer liber se desfasoara numai in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii si al ministrului sanatatii.

Organizarea si desfasurarea activitatii cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte este permisa, cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judete/localitati este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori si este interzisa la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori.

Organizarea si desfasurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise la nivelul judetelor/localitatilor unde incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori, numai daca ocupantii unui autovehicul sunt membrii aceleiasi familii sau reprezinta grupuri de pana la 3 persoane, iar organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanta de minimum 2 metri unul fata de celalalt, precum si cu purtarea mastii de protectie. Activitatile sunt interzise la nivelul judetelor/localitatilor unde incidenta umulata in ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori.

Slujbe si procesiuni

Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor si rugaciunilor colective, se desfasoara in interiorul si/sau in afara lacasurilor de cult cu respectarea regulilor de protectie sanitara, stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne. Organizarea de procesiuni si/sau pelerinaje religioase este permisa numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau resedinta in localitatea unde se desfasoara respectiva activitate, fiind interzisa participarea persoanelor care nu au domiciliul sau resedinta in localitatile in care se desfasoara aceste activitati.

Citeste si articolul :   Persoanele care vin din 17 state europene nu mai sunt nevoite sa stea in carantina sau izolare

Se propune mentinerea interdictiei efectuarii transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale, precum si suplimentarea unor curse regulate, potrivit reglementarilor in vigoare, in scopul participarii la procesiunile si/sau pelerinajele religioase catre locurile unde se desfasoara aceste activitati.

Mitinguri si proteste

Organizarea de mitinguri si demonstratii este permisa cu un numar de participanti de maximum 100 de persoane si cu respectarea urmatoarelor masuri:

a) purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, de catre toti participantii;

b) dezinfectarea obligatorie a mainilor, pentru toate persoanele care sosesc in spatiul in care se desfasoara mitingul;

c) mentinerea distantei fizice de minimum 1 metru intre participanti si asigurarea unei suprafete de minimum 4 mp/persoana acolo unde este posibil;

d) dezinfectarea mainilor persoanelor care distribuie eventuale materialele pe perioada desfasurarii mitingului sau a demonstratiei;

e) aplicarea regulilor de igiena colectiva si individuala pentru prevenirea contaminarii si limitarea raspandirii virusului SARS-CoV-2.

Se mentine obligatia organizarii si desfasurari evenimentelor/intrunirilor in cadrul campaniei electorale a alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor din anul 2020, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne, respectarea urmatoarelor masuri:

a) purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, de catre toti participantii la evenimente/intruniri;

b) efectuarea triajului observational si dezinfectarea obligatorie a mainilor, pentru toate persoanele care intra/sosesc in spatiul in care se desfasoara
evenimentele/intrunirile;

c) mentinerea distantei fizice de minimum 1 metru intre participantii la evenimente/intruniri, inclusiv cele desfasurate pe strada sau din usa in usa;

d) afisarea regulilor de acces si de protectie individuala in locuri vizibile in spatiile in care se desfasoara evenimentele/intrunirile;

e) limitarea numarului participantilor la maximum 20, in cazul evenimentelor/intrunirilor/actiunilor desfasurate in spatiu inchis si a duratei acestora
la maximum doua ore;

f) limitarea numarului participantilor la maximum 50, delimitarea prin semne vizibile a perimetrului si asigurarea unei suprafete de minimum 4 mp/persoana, in cazul evenimentelor/ intrunirilor/actiunilor desfasurate in aer liber;

g) limitarea numarului persoanelor care se deplaseaza in grup sau formeaza un grup la maximum 6, in cazul actiunilor desfasurate pe strada;
h) limitarea numarului persoanelor care compun echipele la maximum 2, in cazul actiunilor din usa in usa;

i) dezinfectarea mainilor persoanelor care distribuie materialele de propaganda electorala, inaintea inceperii actiunii;

j) aplicarea regulilor de igiena colectiva si individuala pentru prevenirea contaminarii si limitarea raspandirii virusului SARS-CoV-2.

Ziua Nationala a Romaniei
Se propune, de asemenea, aprobarea organizarii ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Nationale a Romaniei in piata Arcului de Triumf din municipiul Bucuresti, cu participarea a cel mult 400 de persoane, precum si in municipiile resedinta de judet, cu participarea a cel mult 100 de persoane, fara participarea publicului si cu respectarea unui set de masuri.

Acestea sunt:

* purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, de catre toti participantii;

* dezinfectarea obligatorie a mainilor, pentru toate persoanele care sosesc in spatiul delimitat in care se desfasoara ceremonia;

* mentinerea distantei fizice de minimum 1 metru intre participanti si asigurarea unei suprafete de minimum 4 mp/persoana, acolo unde este posibil, precum si delimitarea prin semne vizibile a perimetrului;

* aplicarea regulilor de igiena colectiva si individuala pentru prevenirea contaminarii si limitarea raspandirii virusului SARS-CoV-2;

* efectuarea triajului observational si dezinfectarea obligatorie a mainilor, pentru toate persoanele care intra/sosesc in spatiul in care se desfasoara ceremonia;

* duratei ceremoniei este de maximum o ora.

Cum se vor desfasura alegerile din 6 decembrie
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a stabilit, prin hotararea adoptata joi privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei cu 30 de zile din data de 14 noiembrie, o serie de masuri privind perioada de proces electoral pentru alegerile parlamentare.

Astfel, conform hotararii, pe perioada procesului electoral (in cadrul sectiilor de votare si nu numai), se vor adopta/ intreprinde urmatoarele masuri si actiuni, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne, cu avizul Autoritatii Electorale Permanente, pentru sectiile de votare din tara si in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor externe, cu avizul Autoritatii Electorale Permanente pentru sectiile de votare din strainatate:

– purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, de catre participantii la procesul electoral (alegatori, membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidatii, delegatii acreditati, personalul de paza, personalul tehnic al birourilor electorale ale sectiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de interventie pentru remedierea disfunctionalitatilor Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal – SIMPV, membrii biroului electoral de circumscriptie ierarhic superior) pe toata perioada in care se afla in sediul sectiei de votare si in localul de vot;

Citeste si articolul :   Romania intra in stare de alerta pentru 30 de zile. Cum vom putea iesi din localitate

– asigurarea distantarii fizice de minimum 1 metru intre participantii la procesul electoral;

– dezinfectia periodica si dupa fiecare contact direct cu alte persoane a mainilor participantilor la procesul electoral;

– dezinfectia sediilor sectiilor de votare, in conformitate cu dispozitiile art. 6 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 754/2020 privind stabilirea masurilor tehnice necesare bunei organizari si desfasurari a alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor din anul 2020, cu modificarile si completarile ulterioare;

– afisarea prin grija primarilor in locuri vizibile a regulilor de protectie individuala, de distantare fizica, de igiena si de acces in sediul sectiei de votare si in localul de vot;

– stabilirea, pe cat posibil, prin grija primarilor a unor circuite separate de intrare si de iesire in sediul sectiei de votare si in localul de vot, precum si marcarea corespunzatoare a acestora cu indicatoare;

– marcarea prin grija primarilor a locurilor de stationare in sediul sectiei de votare si in afara acestuia, astfel incat sa se asigure mentinerea distantei fizice de minimum 1 metru intre participantii la procesul electoral;

– amplasarea prin grija primarilor, in sediul sectiei de votare si in localul de vot, a flacoanelor cu solutie dezinfectanta, pe baza de alcool, pentru maini, marcate corespunzator, precum si a recipientelor unde se vor arunca mastile si manusile folosite;

– asigurarea prin grija primarilor a personalului tehnic care va masura temperatura participantilor la procesul electoral, la intrarea in sediul sectiei de votare si care va indruma alegatorii catre localul de vot, respectiv catre iesirea din sediul sectiei de votare, astfel incat acestia sa petreaca un timp cat mai scurt in interiorul acestuia;

– asigurarea prin grija primarilor a termometrelor noncontact si de catre Ministerul Afacerilor Interne a materialelor de protectie sanitara, precum si a materialelor dezinfectante pentru sectiile de votare, potrivit reglementarilor in vigoare;

– presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau loctiitorul acestuia, dupa caz, se va asigura ca numarul total al persoanelor care sunt prezente in acelasi timp in localul de vot, exceptand alegatorii, nu va fi mai mare de 15;

– accesul in localul de vot se va face esalonat, astfel incat in sala unde se voteaza sa nu fie prezenti, in acelasi timp, mai mult de 5 alegatori si sa se respecte distantarea de minimum 1 metru intre persoane; alegatorii sunt obligati sa isi dezinfecteze mainile la intrarea in sediul sectiei de votare si localul de vot si la iesirea din acestea;

– alegatorul va fi instruit sa pozitioneze actul de identitate sau documentul de identitate in suportul terminalului informatic astfel incat datele sale de identificare sa poata fi preluate in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal – SIMPV; daca acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza aceasta procedura dupa care isi va dezinfecta mainile prin aplicarea unei solutii dezinfectante pe baza de alcool sau va schimba manusile;

– in vederea identificarii de catre operatorul de calculator si de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare, alegatorul va fi instruit sa isi indeparteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanta de minimum 1,5 m fata de operatorul de calculator si membrii biroului electoral al sectiei de votare, iar dupa identificare, alegatorul isi va repozitiona masca acoperind nasul si gura;

– alegatorul se va indrepta catre biroul sau banca la care se afla membrul biroului electoral al sectiei de votare care ii va prelua semnatura in lista electorala si va pozitiona actul de identitate sau documentul de identitate, dupa caz, pe biroul sau banca respectiva astfel incat atingerea acestuia de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare sa nu fie necesara;

– se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al sectiei de votare in timp ce alegatorul semneaza in lista electorala, la preluarea buletinelor de vot si a stampilei cu mentiunea “VOTAT”. Pe cat posibil, buletinele de vot, stampila cu mentiunea “VOTAT” si pixurile ce vor fi utilizate de catre alegatori pentru semnare vor fi dispuse astfel incat alegatorul sa le poata prelua singur, fara a avea contact direct cu membrii biroului electoral al sectiei de votare, sub supravegherea si la indicatia acestora;

– dupa exercitarea dreptului de vot, alegatorul isi va aplica singur, la indicatia si sub supravegherea membrilor biroului electoral al sectiei de votare, timbrul autocolant ori stampila cu mentiunea “VOTAT”, dupa caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate;

– in ziua votarii, echipa care transporta urna speciala se va deplasa mai intai la adresele solicitantilor din alte cauze decat COVID-19, la unitatile sanitare non-COVID, la unitatile medico-sociale, azile de batrani, penitenciare si centre de retinere si arestare preventiva;

– echipa care transporta urna speciala se va deplasa la unitatile sanitare COVID-19 si la adresele persoanelor izolate si carantinate numai dupa ce a asigurat exercitarea dreptului de vot de catre categoriile de alegatori prevazute la lit. r);

Citeste si articolul :   Raed Arafat a facut anuntul. Starea de alerta de prelungeste pentru inca 30 de zile

– membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si personalul de paza care insotesc urna speciala trebuie sa poarte masca si manusi ce trebuie schimbate sau dezinfectate cu o solutie dezinfectanta pe baza de alcool la parasirea fiecarei incinte;

– membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si personalul de paza care insotesc urna speciala nu vor intra in locuinta in care se afla alegatorul si vor realiza toate formalitatile la intrarea in aceasta, asigurand o distanta de minimum 1 metru fata de alegator;

– alegatorul care voteaza prin intermediul urnei speciale si celelalte persoane prezente in incinta vor purta obligatoriu masca. Alegatorul isi va dezinfecta mainile inainte de preluarea buletinelor de vot si a stampilei cu mentiunea “VOTAT”, isi va inlatura pentru scurt timp masca spre a fi identificat si isi va repozitiona masca acoperind nasul si gura. Alegatorul va semna in lista electorala utilizand ori de cate ori este posibil pixul personal. Stampila cu mentiunea “VOTAT” si, daca este cazul, pixul utilizat de alegator se dezinfecteaza dupa votare de catre unul dintre membrii echipei care transporta urna speciala prin pulverizare/stergere cu solutie dezinfectanta sau prin stergere cu servetele/lavete impregnate cu dezinfectant pe baza de alcool;

– in cazul persoanelor internate in unitati sanitare votul cu urna speciala va fi asigurat cu implementarea masurilor specifice; echipamentul de protectie pentru membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si personalul de paza care insotesc urna speciala va fi asigurat de catre unitatea sanitara, in conformitate cu nivelul de echipare corespunzator sectiei respective. Toate materialele de protectie utilizate vor fi introduse intr-un sac dedicat;

– membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, operatorii de calculator si persoanele acreditate vor purta masca si manusi pe tot parcursul numararii voturilor si vor mentine o distanta de minimum 1 metru fata de celelalte persoane;

– numarul total al persoanelor care sunt prezente in acelasi timp in localul de vot, pe durata numararii voturilor, nu poate fi mai mare de 20.

– in ceea ce priveste organizarea de mitinguri si demonstratii cu un numar de participanti de maximum 100 de persoane si cu respectarea urmatoarelor masuri, s-a decis: purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, de catre toti participantii; dezinfectarea obligatorie a mainilor, pentru toate persoanele care sosesc in spatiul in care se desfasoara mitingul; mentinerea distantei fizice de minimum 1 metru intre participanti si asigurarea unei suprafete de minimum 4 mp/persoana acolo unde este posibil; dezinfectarea mainilor persoanelor care distribuie eventuale materialele pe perioada desfasurarii mitingului sau a demonstratiei; aplicarea regulilor de igiena colectiva si individuala pentru prevenirea contaminarii si limitarea raspandirii virusului SARS-CoV-2;

Se mentine obligatia organizarii si desfasurarii evenimentelor/intrunirilor in cadrul campaniei electorale a alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor din anul 2020, cu respectarea urmatoarelor masuri:

– purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, de catre toti participantii la evenimente/intruniri;

– efectuarea triajului observational si dezinfectarea obligatorie a mainilor, pentru toate persoanele care intra/sosesc in spatiul in care se desfasoara evenimentele/intrunirile;

– mentinerea distantei fizice de minimum 1 metru intre participantii la evenimente/intruniri, inclusiv cele desfasurate pe strada sau din usa in usa;

– afisarea regulilor de acces si de protectie individuala in locuri vizibile in spatiile in care se desfasoara evenimentele/intrunirile;

– limitarea numarului participantilor la maximum 20, in cazul evenimentelor/intrunirilor/actiunilor desfasurate in spatiu inchis si a duratei acestora la maximum doua ore;

– limitarea numarului participantilor la maximum 50, delimitarea prin semne vizibile a perimetrului si asigurarea unei suprafete de minimum 4 mp/persoana, in cazul evenimentelor/ intrunirilor/actiunilor desfasurate in aer liber;

– limitarea numarului persoanelor care se deplaseaza in grup sau formeaza un grup la maximum 6, in cazul actiunilor desfasurate pe strada;

– limitarea numarului persoanelor care compun echipele la maximum 2, in cazul actiunilor din usa in usa;

– dezinfectarea mainilor persoanelor care distribuie materialele de propaganda electorala, inaintea inceperii actiunii;

– aplicarea regulilor de igiena colectiva si individuala pentru prevenirea contaminarii si limitarea raspandirii virusului SARS-CoV-2.

Pe 6 decembrie, romanii sunt chemati la urne sa isi aleaga senatorii si deputatii pentru un mandat de patru ani.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.