Traian Basescu a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook in care il critica pe Raed Arafat si cere plecarea sa din fruntea ISU. Fostul presedinte il acuza de proasta gestionare a locurilor disponibile la ATI si mijloacele de transport destinate bolnavilor aflati in situatie critica.
Iata comunicatul Departamentului pentru Situatii de Urgenta, postat pe pagina de Facebook a institutiei, in replica la acuzatiile fostului presedinte:
“Ca urmare a atacurilor fostului presedinte al Romaniei, Traian Basescu la adresa secretarului de stat, seful DSU, dr. Raed Arafat si a institutiilor cu rol in gestionarea situatiilor de urgenta, aflate in coordonare, pentru corecta informare a opiniei publice, facem urmatoarele precizari:
Fostul presedinte al Romaniei, domnul Traian Basescu, incepe seria atacurilor, dezinformand populatia prin prezentarea unui Fake News, legat de cazul Timisoara, respectiv incapacitatea Departamentului pentru Situatii de Urgenta de a muta pacientii, in vederea continuarii ingrijirilor medicale care se impuneau acestora. Precizam opiniei publice dar si fostului presedinte ca la nivelul Centrului National de Coordonare si Conducere a Interventiei (CNCCI) NU s-a solicitat ajutorul in vederea gasirii unui/unor locuri la ATI, in aria Timisoarei si nici NU a existat o informare in acest sens.
Publicitate
Subliniem faptul ca transferul intre doua unitati sanitare se poate realiza si fara implicarea CNCCI sau DSU, situatie intamplata la nivelul Timisoarei, unde responsabilitatea trebuia concentrata pe comunicarea celor doua spitale, iar mai apoi sesizarea ISU Timis si Serviciul de Ambulanta Timis, in vederea preluarii si transportarii pacientilor de la o unitate sanitara la alta.
Totodata, pe aceasta cale dorim sa reamintim atat opiniei publice cat si domnului Traian Basescu, fost presedinte al Romaniei de repercusiunile pe care le-a avut decizia de taiere a salariilor din perioada 2010-2011, in sectorul medical, desi ministrul sanatatii de atunci si subsecretarul de stat au avertizat in mod repetat ca aceasta decizie ar putea prefigura un exod al medicilor specialisti, rezidenti de ATI, urgenta, radiologie, etc., situatie care s-a si intamplat, asistand la o lipsa masiva de personal medical de specialitate, cu care azi, in 2020, ne confruntam.
Date fiind incercarile permanente de discreditare a actiunilor intreprinse de seful DSU in gestionarea situatiilor de urgenta, precum, cazul Apuseni, Siutghiol, Colectiv, consideram imperios necesar in a explica inca o data opiniei publice dar si celor care de-a lungul timpului au insistat/ insista in a dezinforma cetatenii, urmatoarele:
Cazul Apuseni – 2014 In anul 2014, la momentul tragicului accident aviatic amintim faptul ca Departamentul pentru Situatii de Urgenta nu exista, iar dr. Raed Arafat indeplinea functia de subsecretar de stat, in cadrul Ministerului Sanatatii, neavand competenta in rezolvarea problemelor de localizare sau de derulare a actiunilor de Cautare-Salvare in munti. Mai mult de atat, la acel moment, dr. Raed Arafat, nu era in tara. In decursul anilor, chiar si astazi, o parte a presei dar si alte persoane publice au continuat seriile de dezinformari, chiar daca in urma deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin sentinta definitiva a demonstrat faptul ca dr. Raed Arafat, NU este vinovat.
Ca urmare a tragicului eveniment, astazi, prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta si a consolidarii permanente a sistemului integrat de urgenta, institutiile cu rol in gestionarea situatiilor de urgenta, aflate in coordonare, au fost pregatite in ultimii ani in acest scop al salvarii cetatenilor, dovada fiind sutele de exercitii, interventii, unde cu sprijinul comun al IGSU, Inspectoratului General de Aviatie, Salvamont au reusit sa salveze oameni aflati in situatii extrem de delicate, in misiuni dintre care cele mai complexe.
Cazul Siutghiol – 2015 In anul 2015, Raed Arafat, in urma tragicului eveniment din Constanta, conform celor relatate de o parte a presei dar si a anumitor persoane publice, a fost “vinovat” de faptul ca sistemul de urgenta condus de seful DSU nu a reusit sa salveze victimele din Lacul Siutghiol. De aceasta data, procurorii claseaza dosarul dupa cinci ani concluzionand ca eventualii vinovati nu se mai afla in viata. Insa in continuare, chiar la momentul anuntarii sentintei, au continuat acuzatiile si denigrarile, lucru care se intampla si astazi.
Cazul Colectiv – 2015 In anul 2015, dupa tragicul incendiu de la clubul Colectiv, atat seful DSU cat si IGSU sunt responsabili de “modul haotic de interventie”. In acest sens au fost date mai multe precizari inclusiv realizarea unor interviuri cu specialisti care au explicat interventia din seara de 30 octombrie 2015, precum Kobi Peleg, profesor in managementul dezastrelor la Universitatea din Tel Aviv si director al Centrului National de Trauma si Medicina Dezastrelor din Israel, Henry Jullien, medic, general in rezerva, specialist ATI, Presedintele Societatii Franceze de Medicina pentru Dezastre, dar si Ian Cameron, jurnalist, producator, editor de stiri cu experienta de peste 35 de ani la BBC, expert in comunicarea de risc si mass-media in cadrul NATO.”
Publicitate