Concurenta intre vaccinuri. Rusia sustine ca Sputnik V este mai bun decat Pfizer

Rusia sustine ca vaccinul Sputnik V are o eficienta mai mare decat cel produs de companiile Pfizer si BioNTech. Rusii spun ca vaccinul lor are o eficienta de 92%, in timp ce celalalt nu depaseste 90%.

Vaccinul rusesc Sputnik V este 92% eficient in protejarea oamenilor de COVID-19, potrivit Fondului Suveran al Rusiei. Anuntul a venit la cateva zile dupa ce companiile Pfizer si BioNTech au precizat ca vaccinul lor are o eficienta de 90%.

Vaccinul rusesc Sputnik V se afla in faza trei a studiilor clinice, a declarat miercuri Fondul Suveran al Rusiei (RDIF), relateaza Reuters. Expertii au declarat ca datele Rusiei au fost incurajatoare si au intarit ideea ca pandemia ar putea fi oprita de vaccinuri, insa au avertizat ca rezultatele se bazeaza doar pe un numar mic de voluntari care s-au imbolnavit de COVID-19. Analiza a fost efectuata dupa ce 20 de participanti au dezvoltat virusul, in timp ce rezultatul Pfizer si BioNTech a folosit 94 de pacienti.

„Presupun ca a existat presiune politica dupa comunicatul de presa de la Pfizer si BioNTech la inceputul saptamanii pentru a trece la nivelul propriilor date”, a declarat Bodo Plachter, director adjunct al Institutului de Virologie de la Universitatea din Mainz.

In timp ce Rusia a fost zgarcita cu privire la documentatia stiintifica a acestui vaccin promovat de presedintele Vladimir Putin, dezvoltatorii Sputnik-V au asigurat miercuri ca cercetarea va fi publicata in curand „intr-una dintre principalele reviste medicale din lume.”

RDIF a asigurat ca va furniza toate datele necesare autoritatilor de reglementare nationala ale tarilor care doresc sa achizitioneze Sputnik-Fondul rus de investitii, care sustine dezvoltarea Sputnik V, a declarat ca procesul va continua timp de sase luni. Alexander Gintsburg, directorul Institutului Gamaleya a spus ca rezultatele intermediare au demonstrat ca Sputnik V este eficient si vaccinarile in masa vor fi lansate in Rusia in urmatoarele saptamani.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.