Dr. Rafila, avertizare de ultima ora: Vom ajunge in scenariul 4 al pandemie in cateva zile.

Romania va ajunge la peste 2.000 de infectari, adica in scenariul 4 al epidemiei de coronavirus, in cateva zile, este de parere presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Dr. Alexandru Rafila a spus, la Digi24, ca cel mai tare il ingrijoreaza capacitatea de la Terapie Intensiva, pentru ca un ventilator mecanic este folosit in medie 3 saptamani la un pacient, iar noi avem 1.300 de aparate.

”In 7 zile, ajungem sa depasim 2000 de cazuri, in cea mai fericita situatie. Adica scenariul cel mai favorabil este ca in decurs de 7 zile ajungem la peste 2000, dar e foarte probabil ca acest scenariu sa fie depasit. Eu personal m-am asteptat, cred ca si colegii de la Ministerul Sanatatii. Pe masura ce testam mai mult, vom avea mai multe cazuri noi, cel putin in aceasta perioada. Trendul crescator va continua pana dupa Pasti”, a afirmat Rafila.

Alexandru Rafila a explicat ca scenariul 4 inseamna ca exista posibilitatea sa fie activata si a treia linie de spitale de suport. Totodata, medicul a subliniat ca este extrem de ingrijorat de modul in care Romania va putea face fata numarului mare de pacienti, in contextul echipamentelor medicale limitate.

”Pe mine ma ingrijoreaza capacitatea sectiilor de Terapie Intensiva. Un aparat pentru functie respiratorie este folosit 3 saptamani in medie la un pacient, iar noi avem doar vreo 1300 de aparate”, a precizat Rafila, potrivit antena3.ro.

Autor