Sfinxul este o figura mitologica, asemanatoare unui leu cu cap de om.
Sfinxul din Muntii Bucegi s-a format prin eroziune eoliana, pe o perioada lunga de timp. Prima imagine a acestui megalit dateaza din 1900, dar abia in 1935 profesorul Alexandru Badauta a numit-o sfinx.
Rocile din care este creat Sfinxul s-au format in timpul Cretacicului, acum aproximativ 90-96 de milioane de ani, iar procesul de eroziune a avut loc dupa ce Muntii Bucegi au inceput sa se ridice, acum aproximativ 10.000 de ani. Situat la o altitudine de 2.216 metri, cel mai simplu mod de a ajunge acolo este de 15 minute de mers cu telegondola.
Multe teorii s-au tesut in jurul originii Sfinxului. Unii spun ca este creat de om, altii ca emana energie pozitiva. In ciuda acestor teorii, geologii spun fara umbra de indoială ca Sfinxul a fost creat datorita eroziunii vantului si a apei si prin forma sa seamana cu o sculptura artistica.
Datorita similitudinii dintre Sfinxul din Bucegi si Marele Sfinx al Egiptului, unii istorici presupun ca cel din Egipt a fost inspirat de monumentul din Romania. Pentru a sustine aceasta teorie, ei folosesc informatiile ca egiptenii ar fi trecut prin Carpati pana cand s-ar fi stabilit in teritoriul actual si, pe drumul lor, ar fi putut vedea formatiunile stancoase care se afla astazi pe teritoriul Romaniei.
Sfinxul apare in filmul din 1967 Dacii in care este un loc de sacrificiu pentru zeul Zalmoxis. De asemenea, joaca un rol semnificativ in filmul Burebista din 1980, in care este echivalat cu eponimul rege dac antic si eternitatea identitatii romanesti.
Sfinxul este un miracol al naturii care merita vizitat.
Publicitate