Comisia Europeana aproba ajutoare de stat in Romania pentru sprijinirea sistemelor centralizate de incalzire

Comisia Europeana a aprobat o schema de ajutor in valoare de 150 de milioane de euro prezentata de Romania pentru sprijinirea investitiilor in sistemele de incalzire centralizata bazate pe surse regenerabile de energie.

Potrivit unui comunicat al CE, Romania a notificat Comisiei intentia sa de a oferi sprijin public in valoare de pana la 750 de milioane de lei, aproximativ 150 de milioane de euro, pentru construirea si/sau modernizarea mai multor instalatii de productie si retele de distributie a energiei termice. Ajutorul preconizat ar urma sa fie acordat sub forma unor granturi directe finantate din fondurile structurale ale UE gestionate de Romania.

Masura de ajutor are ca obiectiv sprijinirea investitiilor in instalatiile de productie a energiei termice cu pana la maximum 60 MW echivalent termic, permitand astfel tranzitia de la utilizarea combustibililor fosili (carbune, gaze naturale) la utilizarea exclusiva a surselor regenerabile de energie, cum ar fi biogazul, biomasa si energia termica geotermala.

Citeste si articolul :   Coronavirus: 4.076 de romani confirmati cu noul virus, de marti pana miercuri. Peste 160 de decese

Se preconizeaza ca acest lucru va duce la o scadere globala a emisiilor de gaze cu efect de sera cu pana la 48 000 de tone metrice de CO2, precum si de alte substante poluante, pe perioada aplicarii schemei de ajutor.

Publicitate

Conform comunicatului, Comisia a concluzionat ca schema de ajutor este necesara, dat fiind ca proiectele care ar beneficia de ajutor nu ar putea fi realizate fara sprijin public, si proportionala, intrucat proiectele vor avea o rata de rentabilitate rezonabila.

„Aceasta schema de ajutor in valoare de 150 de milioane de euro prezentata de Romania va sprijini investitiile pentru construirea sau modernizarea sistemelor de incalzire centralizata. Ea va favoriza tranzitia de la utilizarea combustibililor fosili pentru producerea de energie termica la utilizarea surselor regenerabile de energie, in conformitate cu obiectivele Pactului verde european. Aceasta masura de ajutor a fost posibila si datorita Planului de Investitii al Pactului verde european. Pentru a debloca potentialul sistemelor de incalzire centralizata de a contribui la tranzitia catre o economie neutra din punctul de vedere al impactului asupra climei, Planul de investitii a oferit statelor membre mai multa flexibilitate in ceea ce priveste acordarea de sprijin pentru producerea de energie termica, in conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat”, a declarat vicepresedinta executiva Margrethe Vestager, responsabila cu politica in domeniul concurentei.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.