Ajungi sa crezi ceea ce vrei sa crezi

Vei influenta interpretarea dovezilor pentru a obtine rezultatul dorit.

Este intotdeauna placut sa descoperi ca ceva ce sperai ca este adevarat este adevarat. Dar, poate dorinta ta sa afecteze modul in care evaluezi dovezile?

Aceasta intrebare a fost explorata intr-un studiu. Oamenii de stiinta au examinat modul in care oamenii au evaluat dovezi noi atunci cand ceea ce credeau a fi adevarat intra in conflict cu ceea ce doreau sa fie adevarat.

Experimentul a fost realizat intr-o sesiune diferita de cand participantii si-au exprimat convingerile cu privire la ingrijirea la gradinita si ingrijirea la domiciliu, astfel incat nu a fost evident pentru participanti ca acest studiu a fost destinat sa fie legat de convingerile sau planurile lor existente pentru viitor.

Publicitate

In experiment, toata lumea a citit un studiu care a sustinut concluzia ca ingrijirea la domiciliu este cu adevarat mai buna decat ingrijirea la gradinita. Celalalt studiu a sustinut concluzia ca ingrijirea la gradinita este mai buna decat ingrijirea la domiciliu. Metodele celor doua studii au fost diferite. Oamenii au fost rugati sa evalueze studiile daca metodele erau valide si daca studiile erau convingatoare.

Nu este surprinzator faptul ca persoanele care credeau ca ingrijirea la domiciliu este mai buna si au planificat sa aiba grija de copiii lor acasa au crezut ca studiile care demonstreaza ca ingrijirea la domiciliu este cea mai buna au fost mai convingatoare decat cea care demonstreaza ca ingrijirea la gradinita este cea mai buna.

Citeste si articolul :   Ce fel de persoana esti dupa luna nasterii

Cei care au planificat sa aiba grija de copiii lor folosind gradinita au aratat modelul opus. Chiar daca initial credeau ca ingrijirea la domiciliu este cea mai buna, au gasit ca studiul care demonstreaza ca ingrijirea la gradinita este cea mai buna este  mai convingator decat studiul care demonstreaza ca ingrijirea la domiciliu este cea mai buna.

In multe situatii din lumea reala, exista dovezi contradictorii din diferite studii. Deci, este important sa se judece care sunt dovezile cele mai puternice. Dar aceste rezultate sugereaza ca oamenii sunt partinitori cand vine vorba sa interpreteze dovezile in moduri care sa fie in concordanta cu dorintele lor. Asta inseamna ca oamenii pot ajunge in cele din urma sa creada ca greutatea dovezilor sustine pozitia pe care doreau deja sa o creada ca este adevarata. Si vor crede acest lucru fara a recunoaste ca propriile dorinte au influentat evaluarea dovezilor.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.