Astronomii descopera „cea mai inospitaliera planeta vreodata” cu mari de lava adanci de 100 de Km

Vanturi supersonice si ploi stancoase prognozate ne asteapta pe planeta de lava

Una dintre cele mai extreme exoplanete descoperite vreodata se numeste K2-141b. Este o lume arzatoare care orbiteaza atat de aproape de steaua ei incat unele regiuni ale planetei sunt probabil oceane de lava topita. Oamenii de stiinta de la Universitatea McGill, Universitatea York si Institutul indian de educatie stiintifica spun ca atmosfera si daca ciclul de pe K2-141b este foarte extrem.

K2-141 b este o super-exoplaneta pamanteasca care orbiteaza o stea de tip K. Masa sa este de 5,08 Pamant, dureaza 0,3 zile pentru a finaliza o orbita a stelei sale si este de 0,00716 UA de steaua sa. Descoperirea sa a fost anuntata in 2018.

Planeta de dimensiunea Pamantului are vanturi de patru ori mai mari decat viteza sunetului, cu temperaturi de aproximativ 3.000 ° C pe o parte – suficient de fierbinti pentru a vaporiza roca. Dar, pe de alta parte, se scufunda sub minus 200 ° C – suficient de reci pentru a ingheta azotul.

Citeste si articolul :   NASA a confirmat ca Biblia spune adevarul. Ce au descoperit oamenii de stiinta

Publicitate

Exoplaneta bizara adaposteste, de asemenea, un vast ocean de magma – adancime de peste 100 de kilometrii.

Numit K2-141b, se afla la aproximativ 200 de ani lumina distanta – si este unul dintre „cele mai extreme” gasite vreodata. Studierea ei arunca o lumina proaspata asupra evolutiei Pamantului.

Autorul principal Giang Nguyen, doctorand la Universitatea York, Toronto, a declarat: “Studiul este primul care face predictii despre conditiile meteorologice pe K2-141b.”

Cu toate acestea, ciclul de pe K2-141b nu este la fel de stabil ca cel de pe Pamant, spun oamenii de stiinta. Fluxul de intoarcere al oceanului magmatic spre partea de zi este lent si, ca urmare, prezic ca compozitia mineralelor se va schimba in timp – schimband in cele din urma chiar suprafata si atmosfera K2-141b.

“Toate planetele stancoase, inclusiv Pamantul, au inceput ca lumi topite, dar apoi s-au racit si s-au solidificat rapid. Planetele de lava ne ofera o privire rara in acest stadiu al evolutiei planetare”, spune profesorul Cowan de la Departamentul de Pamant si Stiinte Planetare.

Citeste si articolul :   Marea Britanie va interzice vanzarea de masini noi pe benzina pana in 2030: unde se afla India, China si altele in adoptarea ME

Urmatorul pas va fi sa testam daca aceste predictii sunt corecte, spun oamenii de stiinta. Echipa are acum date de la telescopul spatial Spitzer care ar trebui sa le ofere o prima privire asupra temperaturilor din zi si din noapte ale exoplanetei. Odata cu lansarea telescopului spatial James Webb in 2021, acestia vor putea, de asemenea, sa verifice daca atmosfera se comporta asa cum s-a prezis.

Publicitate

Autor

Autor: Andrei Zoltan

Cineva care pierde prea mult timp la calculator, cautând cele mai noi trend-uri in tehnologie, telefonie, calculatoare si multe altele