Gutuile te salveaza de raceala si gripa. Intareste-ti organismul cu fructele de aur ale toamnei

Gutuile sunt recunoscute in medicina populara. Gutuia este un adevarat izvor de sanatate pentru organism, datorita vitaminelor si mineralelor: provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, sulf, cupru. Aceasta mai contine apa, zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, mucilagii (mai ales in seminte).

Ceaiul din gutui este benefic impotriva racelii, tusei si raguselii

In medicina naturista, gutuia este utilizata pentru proprietatile sale antiinflamatorii, astringente, analgezice, antispastice, emoliente, digestive, diuretice, expectorante si tonice.

Ceaiul din gutui cu putin zahar reprezinta un remediu impotriva tusei si raguselii. Ceaiul din frunze de gutui, in amestec cu flori de tei, este recomandat in amigdalite si raceli. Zeama din frunze de gutui se aplica pe rani infectate, iar ceaiul din samburi, in amestec cu zahar candel (glucida alimentara formata din cristale de zaharoza) si cu tarate de grau, este folosit contra tusei. Ceaiul din frunze uscate este adjuvant in caz de insuficienta cardiaca si in bolile de ficat.

Citeste si articolul :   Principalele simptome alergice

Gutuia in afectiunile pulmonare

Cea mai importanta proprietate a gutuilor este aceea de intarire a organismului. Gutuile stimuleaza apetitul si poate fi consumata de persoanele care sufera de anemie, slabite, aflate in convalescenta, de copii si batrani. Fructele, semintele si florile de gutui intaresc ficatul si pancreasul.

Publicitate

Gutuia ajuta chiar si in tuberculoza. Fructul este foarte bogat in acid citric si in pectina, care are efect benefic asupra sistemului circulator, determinand scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, gutuile sunt recomandate in astm, bronsite, colon iritabil, dureri articulare, eczeme, enterita, enterocolita, faringite, precum si in caz de hemoragii uterine si intestinale, hemoroizi, hepatita, hiperaciditate gastrica, hipertensiune arteriala, infectii respiratorii si insuficienta hepatica.

Gutuile mai sunt recomandate si in iritatii gastrice, datorita taninului si pectinei

Gutuile ar putea preveni cancerul

Deoarece sunt bogate in antioxidanti de pret, gutuile neutralizeaza efectele radicalilor liberi din organism, ajutand la prevenirea unei serii de afectiuni, printre care si cancerul.

Citeste si articolul :   4 simptome neobisnuite ale diabetului la femei pe care fiecare dintre dumneavoastra ar trebui sa le cunoasca!

Gutuile regleaza tensiunea arteriala

Potasiul are un rol esential in mentinerea tensiunii arteriale in parametri normali, iar gutuile se bucura de un continut bogat in potasiu. Consumand gutui ca parte a unui meniu echilibrat, contribui la reglarea tensiunii arteriale si reduci riscul de ateroscleroza, de afectiuni cardiace si de infarct.

Beneficiile gutuilor 

Gutuile se pot consuma ca proaspete sau sub forma de ceaiuri (infuzie, decoct), suc proaspat, sirop, dulceata, jeleu, compot.

Sub forma de decoct, gutuile se folosesc in stari de greata sau dureri articulare. Cateva bucati de gutuie se fierb timp de 5 minute in 250 ml de apa, la foc mic. Se bea caldut, eventual indulcit.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.