6 exemple de dureri de spate care pot fi cauzate nu doar de oboseala, ci de probleme grave

Cauzele durerilor de spate pot fi foarte diverse – de la factori psihogeni la metastaze ale cancerului. Din fericire, patologiile grave reprezinta cel mult 5% din cazurile de durere la nivelul spatelui inferior, principala cauza fiind suprasolicitarea musculara sau spasmul, precum si alte probleme ale sistemului musculo-scheletic.

Cu toate acestea, durerile cronice de spate pot fi semne ale unor boli periculoase si chiar fatale. Prin urmare, este important sa invatati sa recunoasteti simptomele intr-un stadiu incipient, astfel incat tratamentul sa poata fi inceput cat mai curand posibil.

Iata 6 tipuri de dureri de spate care indica o boala grava:

1. Pierderea controlului  vezicii urinare.

Un semn sigur al leziunii maduvei spinarii este incontinenta urinara sau tulburarile senzoriale in zona inghinala. Aceste simptome nu pot fi ignorate: indica un sindrom de comprimare a cavalei, conului sau epiconului – sectiunile terminale ale maduvei spinarii si ale radacinilor.

Publicitate

Daca aceste simptome sunt acute, trebuie sa apelati la un medic : cel mai bun rezultat al tratamentului chirurgical se obtine in primele 48 de ore.

Citeste si articolul :   Efectele secundare ale laptelui

2. Durere noaptea.

Cresterea durerii pe timp de noapte sau in timpul odihnei este un semn alarmant.

Daca observati si rigiditate dimineata, ar putea fi un semn al unei boli inflamatorii sistemice – spondilita anchilozanta. In aceasta situatie, este necesara consultarea unui neurolog sau reumatolog si selectarea terapiei specifice.

3. Durere care se indreapta catre alte parti ale corpului.

Daca, pe langa zona spatelui, durerea se raspandeste la orice membru, acesta este un semn de iritare a radacinii coloanei vertebrale sau chiar prezenta unei hernii de disc.

Este posibil ca acest simptom sa nu indice o leziune grava a discului intervertebral, dar merita totusi sa consultati un neurolog: exista multe tratamente non-chirurgicale.

Masajul, kinetoterapia, terapia manuala, gimnastica pentru intarirea corsetului muscular, intinderea, blocarea medicamentelor sau tapetarea kinesio (aplicarea unui plasture elastic special) va pot ajuta. Tacticile sunt selectate individual.

4. Rigiditate matinala.

Daca durerea nu dispare in 30 de minute de la trezire, este un motiv de ingrijorare, mai ales daca se agraveaza atunci cand nu va miscati.

Citeste si articolul :   Supliment alimentar pentru 9 boli, restabileste oasele, articulatiile, vederea

Acesta este, de asemenea, unul dintre semnele spondilitei anchilozanta, care poate duce la deteriorarea vertebrelor daca nu consultati un medic la timp.

Spondilita anchilozanta creste, de asemenea, riscul de infarct si boli cardiovasculare, deci nu intarziati vizita la spital.

5. Scaderea inaltimii.

Persoanele peste 50 de ani prezinta un risc crescut de a dezvolta osteoporoza (fragilitate crescuta a oaselor). Aceasta boala este adesea insotita de o scadere a inaltimii discurilor intervertebrale.

Chiar si leziunile minore pot duce la fracturi osteoporotice, dintre care doua treimi sunt localizate in coloana vertebrala (de obicei in regiunile toracice si lombare).

6. Temperatura ridicata.

Simptomele periculoase sunt pierderea in greutate fara dieta sau cresterea temperaturii pe fondul durerilor de spate. Posibile infectii in curs, proces tumoral al maduvei spinarii sau coloanei vertebrale.

Daca cresterea temperaturii este insotita de dureri abdominale, acesta poate fi un simptom al unui anevrism aortic abdominal. Aceasta este o boala periculoasa care duce la hemoragie interna.

Citeste si articolul :   Cistita: tot ce trebuie sa stii despre aceasta infectie a tractului urinar pentru a o trata corespunzator

Acest lucru necesita atentia unui medic, iar intarzierea in astfel de cazuri este inacceptabila. Anevrismul poate fi detectat cu tomografie computerizata.

Publicitate

Autor