Orban denunta planul PSD de amanare a alegerilor

Premierul Ludovic Orban critica planul Partidului Social-Democrat de amanare a scrutinului parlamentar, catalogand initiativa drept o “ineptie”, conform Le Figaro, si argumentand ca transferul in atributiile Parlamentului a deciziei fixarii datei alegerilor genereaza un “enorm conflict de interese”.

Vizita premierului roman, Ludovic Orban, in Franta genereaza semnale “incurajatoare”, dar, pe plan intern, Romania pare a se adanci in criza politica, in contextul in care social-democratii vor amanarea scrutinului legislativ, noteaza jurnalistul Paul Cozighian, intr-un articol publicat in cotidianul Le Figaro.

“Prim-ministrul roman, Ludovic Orban, in vizita oficiala luni si marti la Paris, cel putin va avea ocazia de a lasa in tara ingrijorarile politice. Liderul Partidului National Liberal (PNL, dreapta) s-a deplasat la Matignon pentru a semna impreuna cu Jean Castex «actualizarea foii de parcurs» care insoteste parteneriatul strategic franco-roman, creat in 2008 si axat aproape exclusiv pe schimburile economice dintre cele doua tari. Daca rezultatele acestei vizite sunt fara indoiala incurajatoare, revenirea sefului Guvernului in tara este mai putin palpitanta, intrucat Romania se confrunta cu o criza politico-juridica ce risca sa conduca la amanarea viitoarelor alegeri legislative, precum si a planului de redresare, pana la calendele grecesti”, explica jurnalistul Paul Cozighian intr-un articol publicat in cotidianul Le Figaro sub titlul “Romania se adanceste in criza politica”.

“Dupa rezultatele bune inregistrate de fortele politice de dreapta in alegerile locale de luna trecuta, adversarii lor, social-democratii din PSD, incearca sa modifice regulile jocului democratic, cu mai putin de 45 de zile inaintea alegerilor legislative, programate pe 6 decembrie. Inca majoritari in ambele camere parlamentare, dar pozitionati in mod nefavorabil in sondaje, acestia din urma incearca sa castige timp, prin votarea unei legi care sa permita Parlamentului, si sa nu mai permita Guvernului, sa stabileasca data legislativelor. O manevra care ar avea binecuvantarea Curtii Constitutionale, o institutie in care numirile sunt in resortul exclusiv al politicienilor si care este condusa in acest moment de un fost presedinte PSD al Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu”, subliniaza jurnalistul.

“Este o ineptie fara limite”, a declarat Ludovic Orban pentru cotidianul Le Figaro, in contextul inceperii vizitei la Paris. “Deciziile unui deputat nu au alte consecinte decat politice, iar alesul nu poate fi condamnat penal pentru vot… Daca lasati Parlamentul sa decida data alegerilor, nu vor mai fi alegeri; pentru ca daca deputatii nu voteaza legea prin care este fixata o data, acest lucru inseamna ca nu mai poate fi organizat niciun scrutin. Deputatii ar putea, teoretic, sa ramana pe termen nedeterminat in Parlament. In realitate, este vorba de un enorm conflict de interese, iar democratia este in pericol”, a afirmat Ludovic Orban, conform Le Figaro.

In opinia presedintelui Klaus Iohannis, tot un politician de dreapta, care a retrimis legea pentru reexaminarea de catre Parlament, “pandemia nu se va incheia in ianuarie, februarie sau martie”, astfel ca “mecanismele democratice de functionare a statului nu trebuie blocate”, noteaza Le Figaro.

La randul lor, social-democratii il acuza pe presedinte si Guvernul ca “nu sunt interesati nici de sanatate, nici de educatie, nici de economia tarii”, avand “un singur obiectiv”: “puterea, indiferent de pret”

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.