Partenerul este pasiv-agresiv? Cum sa te descurci cu el fara a-ti pierde mintea! 

pasiv

Majoritatea dintre noi avem cel putin o persoana pasiv-agresiva in viata noastra.

Poate ca este o mama care critica tot ceea ce facem, sau o colega de munca care foloseste sarcasmul pentru a ne submina  sau un sef care ne lasa indicii, dar nu ne pune niciodata direct ca  facem sau nu o treaba buna. Doar a fi în preajma unei persoane pasiv-agresive poate dauna sanatatii mintale.

In primul rand, trebuie retinut ca acest comportament este o forma de furie. Mama dvs. pasiva-agresiva, colega de munca si /sau seful sunt oameni profund furiosi. Sunt la fel de furiosi ca persoana care tipa sau arunca lucruri, dar au un mod diferit de a le arata. Ei sunt adesea ingroziti de confruntare, asa ca isi manifesta furia cu zambete sau fac comentarii viclene.

De aceea poate fi mai greu de observat si poate fi dificil de inteles atunci cand persoana neaga actiunile pe care le face.

Publicitate

Este important sa identificati si sa intelegeti comportamentul agresiv pasiv si sa nu trageti concluzii despre comportamentul partenerului dvs.

Cea mai mare denotatie a comportamentului agresiv pasiv este o nepotrivire intre actiunile si comportamentele cuiva

Intelegerea comportamentului poate fi utila in identificarea a ceea ce sta la baza cuvintelor sau a actiunilor individului si a modului in care puteti raspunde la ceea ce sta la baza agresiunii pasive si nu doar a raspunde la comportament.

Citeste si articolul :   Cea mai mortala tulburare a sanatatii mintale

Agresivitatea pasivă este diferită de defensivitatea sau întârzierea ocazională. Este usor sa fii captat de acest tip de interactiune, apoi sa te simti blamat sau vinovat atunci cand aceasta poate fi o tactica de manipulare.

Este nevoie de doi oameni pentru a sustine o relatie pasiv-agresiva.

Pentru a opri ciclul vicios, incercati acesti  pasi:

Intelegeti de unde vin. Stiu ca este frustrant cand actioneaza asa dar trebuie sa evaluezi calm situatia pentru ceea ce este.  De unde vine acest comportament?  Evident, va fi dintr-un loc ranit.

Sunt suparati.  Daca faci un pas inapoi si privesti peste supararea comportamentului lor, adevarul este foarte evident. Sunt raniti si nu sunt siguri cum sa transmita acel mesaj.

Intelegerea acestui lucru va poate ajuta sa va linistiti, astfel incat sa puteti continua conversatia cu o atitudine mai placuta.

Cineva care este pasiv agresiv intotdeauna va refuza sa isi asume responsabilitatea pentru comportamentul sau.

Sotul tau, de exemplu, poate sa te minta sau sa te invinovateasca pe tine decat sa recunoasca ca ți-a facut rau (sau altcuiva). Nu iti mai cere scuze! Daca nu ati facut ceva gresit, nu va cereti scuze.

Mai ales nu va cereti scuze daca refuza sa fie directe si nu va spun ce simt, cu ce cred ei ca ati gresit.

Daca seful tau spune: „Pleci din nou devreme azi?” de fiecare data cand plecati acasa, chiar cand se termina programul stabilit, nu vă cereți scuze și nu vă scuzați, dar întrebați daca trebuie sa ramaneti peste program. Se poate ca el sau ea chiar sa aiba nevoie de tine la locul de munca pentru o treaba urgenta,  dar poate fi si faptul ca seful vrea doar sa te simti vinovat, si vrea sa te manipuleze prin aceasta.

Trebuie sa ramai pozitiv. Pozitivitatea va face mult mai usoara relatia cu acei oameni pasivi agresivi.

Stiu ca poate fi greu, dar mentinerea unei atitudini fericite si pozitive si va va facilita abordarea si gestionarea situatiilor.  Este posibil ca unii sa nu fie suficient de constienti de sine pentru a-si da seama ca sunt suparati. Nu știu cum sa rezolve o problema prin comunicare. Ascultati-va unul pe celalalt. Petreceți un timp de calitate în fiecare saptamana ascultandu-va reciproc, empatizandu-va si sustinandu-va reciproc. Acestea sunt abilitati care ar trebui sa fie acumulate, deci este posibil sa nu fiti inca un expert, dar faceti un efort pentru a face acest lucru.

Citeste si articolul :   Frica a pus stapanire pe tine – uite cum poti sa scapi de ea

 

Publicitate

Autor