De ce ajungem in acelasi tip de relatii (Partea a doua)

Stilurile de atasament din copilarie prezentate in prima parte a acestui articol continua de-a lungul vietii noastre pentru ca sunt adanc inradacinate in psihicul nostru.

Stilurile de atasament ale adultilor

Exista patru stiluri de atasament in relatiile adulte: securizant, indiferent-evitant, anxios-preocupat, temator-evitant. Pe masura ce cititi mai departe, ganditi-va la relatiile dvs. romantice si identificati care stil vi s-ar potrivi.

Adultul cu stil de atasament securizant este mai predispus la a avea relatii romantice satisfacatoare. Relatiile acestuia tind sa fie oneste, deschise, egale, ambii parteneri fiind independenti, dar totusi iubitori unul fata de celalalt. Nu exista foarte multa drama in aceste tipuri de relatii. Adultii cu atasament securizant sunt mai putin reticenti cand vine vorba de intimitate si iubire.

Publicitate

Adultul cu stil de atasament indiferent-evitant tine sa caute izolare si se simte pseudo-independent, accentul principal fiind pus pe autosuficienta. Acesta nu isi recunoaste propriile nevoi si nici pe ale celorlalti, prin urmare ajunge sa respinga si sa ignore nevoile partenerului. Adultii cu acest stil de atasament se simt mai confortabili cu intalniri ocazionale si relatii pe termen scurt. Atunci cand se afla intr-o relatie mai personala, mai serioasa, reactia lor defensiva este de a se distanta emotional de partener. De asemenea, acesti adulti neaga importanta celor dragi si au tendinta de a se detasa cu usurinta de acestia.

Adultii care manifesta un stil de atasament anxios-preocupat in relatiile lor romantice tind sa fie instabili, nesiguri de sentimentele partenerului si nu se simt in siguranta in cadrul unei relatii apropiate. Reactia lor defensiva este sa fie dependenti, posesivi, solicitand prea multa atentie si efort din partea partenerului. Acesti adulti se bazeaza deseori pe partenerul lor sa le sara in ajutor sau sa ii completeze.

Adultii care manifesta un stil de atasament temator-evitant in relatiile lor de cuplu traiesc intr-o stare ambivalenta, temandu-se de a se apropia prea mult de celalalt, dar in acelasi timp traind cu teama ca sunt prea distanti. Acestia sunt blocati intr-o reactie defensiva in ceea ce priveste iubirea: ei fac un pas inainte catre iubire, dar atunci cand se apropie de cineva se retrag din teama ca vor fi raniti, ca vor suferi. Ei sunt dependenti de partener atunci cand se simt respinsi si se simt ca intr-o capcana cand partenerul se apropie mai mult. De asemenea, acestia sunt imprevizibili in ceea ce priveste starea lor de spirit. Incearca sa isi ascunda sentimentele, dar deseori sunt coplesiti de emotiile lor. Adultii cu acest stil de atasament tind sa aiba relatii dramatice si instabile, cu suisuri si coborasuri, de multe ori relatiile acestora fiind descrise ca fiind turbulente.

Citeste si articolul :   10 sfaturi pentru luarea unei decizii dificile (partea a doua)

Aceste informatii sunt cheia pentru deblocarea raspunsului: “De ce ajung in acelasi tip de relatii, desi intentiile mele sunt bune?”. Atunci cand identificam si intelegem stilurile de atasament din copilarile si stilurile de atasament pentru noi ca adulti putem intrerupe aceasta perpetuare a stilului luand masuri si actiuni, cum ar fi alegerea mai sanatoasa, mai potrivita de parteneri. Nu vom mai alege parteneri care ne sunt asemanatori sau care ne aduc aminte de adultii din copilaria noastra, chiar daca initial ne vom plictisi sau ne vom simti inconfortabil cu un alt tip de partener. Aceste actiuni vor slabi obisnuinta noastra, iar gradual ne vom schimba stilul de atasament si vom dezvolta relatii de cuplu satisfacatoare, bazate pe noul stil.

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.