Pe cat de multa bucurie ne poate aduce o relatie romantica, pe atat de dificil este sa intretinem una. Statisticile spun ca una din doua casnicii se termina in divort, iar un alt studiu sustine ca circa 33% din indivizi au dificultati in mentinerea relatiilor de cuplu.
O cercetare ampla a avut ca subiect varietatea de dificultati pe care indivizii le intampina in relatiile de culpu. Dupa ce au identificat 78 de dificultati, cercetatorii le-au ordonat de la cele mai putin comune la cele mai comune.
In continuare puteti descoperi o lista cu 12 cele mai comune probleme care ii impiedica pe oameni sa mentina o relatie de lunga durata.
1. Diminuarea entuziasmului. Multi parteneri considera relatiile de lunga durata ca fiind obositoare si ajung sa se plictiseasca rapid. De asemenea, acestia simt ca pasiunea si romantismul se diminueaza mai rapid decat se asteptau. Aceasta diminuare a entuziasmului este problematica in special pentru persoanele care se lupta cu rutina.
Publicitate
2. Program prelungit de munca. Partenerii care petrec multe ore la munca sau care isi prioritizeaza cariera in fata relatiei romantice au mai putine sanse sa aiba o relatie romantica de succes.
3. Lipsa de timp si spatiu personal. Alt motiv des intalnit este sentimentul de sufocare sau lipsa timpului personal. Partenerii care se simt constransi de relatia lor sau care simt ca partenerul lor ii cicaleste si ii sacaie constant, vor avea dificultati in mentinerea unei relatii intime de lunga durata.
4. Probleme de caracter. Partenerii care se percep ca fiind ciudati sau egoisti au dificultati in mentinerea unei relatii. De asemenea, si persoanele care se plang des la partenerii lor (fapt ce poate sa reflecte de fapt insecuritati sau probleme de caracter), au probleme in pastrarea unei relatii de lunga durata.
5. Dependenta. Partenerii care devin cu usurinta dependenti si “lipiti” de ceilalti si care pun nevoile celuilalt pe primul plan au probleme in pastrarea relatiilor. De asemenea, persoanele care vor sa fie constant in control in ceea ce il priveste pe partenerul lor si care devin geloase cu usurinta, au aceleasi dificultati in mentinerea unor relatii serioase.
6. Relatia sexuala. Chimia sexuala este importanta pentru succesul unei relatii. Cuplurile care sunt in dezacord in ceea ce priveste frecventa sau calitatea actului sexual vor avea dificultati in pastrarea relatiei lor.
7. Abuzul si infidelitatea. Lipsa interesului sexual fata de partener sau infidelitatea sunt motive care opresc relatia sa avanseze. De asemenea, abuzul (atat fizic, cat si emotional) reprezinta alt motiv.
8. Copiii. Unele cuplu care au copii sustin ca relatia lor s-a degradat deoarece copiii solicita prea multa energie si atentie, nemaiavand suficiente resurse de alocat relatiei. Alt motiv legat de copii este reprezentat prin neintelegerile vizavi de modul in care trebuie crescuti si educati copiii.
9. Lipsa efortului. Toate relatiile necesita efort, iar unele cupluri pur si simplu raman fara resurse. Persoanele care nu iau in considerare nevoile partenerului sau care isi neglijeaza partenerul au probleme in relatiile lor.
10. Probleme legate de cercul social. Persoanele care nu au o relatie buna cu parintii, rudele, prietenii partenerului vor avea dificultati cand vine vorba de mentinerea unei relatii de lunga durata.
11. Absenta monogamiei. Partenerii care nu pot rezista tentatiilor si care se implica in aventuri nu vor putea mentine o relatie serioasa. Nu este necesar chiar sa isi insele partenerul, ci este suficient sa aiba sentimentul ca isi pierd vremea sau ca pierd oportunitati, facand constant comparatii cu relatiile anterioare.
12. Probleme comportamentale. Afectiunile psihologice, dependentele (cum ar fi jocurile de noroc sau alcoolul) sau pur si simplu nevoia de interventii din partea membrilor familiei sunt semne ca relatia romantica nu are viitor.
Publicitate