Cum se manifesta gripa

Gripa este o boala respiratorie contagioasa cauzata de virusurile gripale care infecteaza nasul, gatul si uneori plamanii. Poate provoca boli usoare pana la severe si uneori poate duce la moarte. Cel mai bun mod de prevenire a gripei este prin administrarea unui vaccin antigripal in fiecare an.

Simptome gripale

Gripa poate provoca boli usoare pana la severe si uneori poate duce la deces. Gripa este diferita de raceala. De obicei, gripa apare brusc. Persoanele cu gripa simt adesea unele sau toate aceste simptome:

febra * sau senzatie de febra / frisoanetuse
Durere de gat
nas infundat

dureri musculare sau corporale
dureri de cap
oboseala unele persoane pot avea varsaturi si diaree, desi acest lucru este mai frecvent la copii decat la adulti.

Publicitate

* Este important sa retineti ca nu toti cei cu gripa vor avea febra.

Cum se raspandeste gripa

Majoritatea expertilor considera ca virusurile gripale se raspandesc in principal prin picaturi mici facute atunci cand persoanele cu gripa, stranuta sau vorbesc. Aceste picaturi pot ateriza in gura sau nasul persoanelor din apropiere. Mai rar, o persoana ar putea lua gripa atingand o suprafata sau un obiect pe care este virusul gripei si apoi atingandu-si propria gura, nasul sau eventual ochii.

Citeste si articolul :   Nelu Tataru, anunt de ultim moment: Ce se intampla pe litoral si la munte

Perioada de contagiozitate

Este posibil sa puteti raspandi gripa catre altcineva inainte de a sti ca sunteti bolnav, precum si in timp ce sunteti bolnav.

Persoanele cu gripa sunt cele mai contagioase in primele 3-4 zile dupa inceperea bolii lor.

Unii adulti sanatosi pot fi capabili sa infecteze pe altii incepand cu o zi inainte de aparitia simptomelor si pana la 5- 7 zile dupa ce se imbolnavesc.

Debutul simptomelor

Timpul de la momentul in care o persoana este expusa si infectata cu gripa pana cand simptomele incep este de aproximativ 2 zile, dar poate varia de la aproximativ 1 la 4 zile.

Complicatiile gripei

Complicatiile gripei pot include pneumonie bacteriana, infectii ale urechii, infectii ale sinusurilor si agravarea afectiunilor medicale cronice, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva, astmul sau diabetul.

Persoanele cu risc crescut de gripa

Oricine poate suferi de gripa (chiar si oamenii sanatosi), iar problemele grave legate de gripa pot aparea la orice varsta, dar unii oameni prezinta un risc ridicat de a dezvolta complicatii grave legate de gripa daca se imbolnavesc. Aceasta include persoanele cu varsta de 65 de ani si peste, persoanele de orice varsta cu anumite afectiuni cronice (cum ar fi astmul, diabetul sau bolile de inima), femeile insarcinate si copiii mai mici de 5 ani.

Citeste si articolul :   9 alimente care intaresc sistemul imunitar

Tratarea gripei

Exista medicamente antivirale gripale care pot fi utilizate pentru tratarea bolilor gripale.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.