Streinu Cercel ii da replica lui Dan Bittman: “Nu e nimeni mai destept sau mai prost decat celalalt”

Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”, a mentionat cu ce dificultati se confrunta sistemul sanitar in contextul pandemiei de COVID-19.

„Discursurile dezbinatoare nu isi au rostul in acest moment. Toate sistemele sanitare din lume au clacat, nu e nimeni mai destept sau mai prost decat celalalt. Toti avem o pandemie si inca doi ani de zile de aici incolo va trebui sa facem fata si sa trecem cu bine daca vom fi uniti”, a spus medicul Adrian Streinu Cercel.

Streinu Cercel, replica pentru Dan Bittman, care a spus ca nu are incredere in masurile adoptate de autoritati pentru a limita raspandirea noului coronavirus.

„Oamenii ies toti din ture, astfel incat unii incep sa planga in momentul in care ies din acele costume nenorocite ca de pinguini. Imaginati-va ce inseamna sa stai si sa consulti in acel costum. Este usor sa punem sub semnul intrebarii absolut orice. Ce vreau sa remarc este ca ar trebui sa ne unim in aceasta problem”, a declarat treinu-Cercel, potrivit antena3.ro.

Adrian Streinu-Cercel a explicat si cum se fac testele pentru depistarea infectiilor cu COVID-19si ce relevanta au.

Citeste si articolul :   Medic roman: "Ei toti cred ca noi castigam, luam bani pe covizi."

„Din punct de vedere tehnologic, Matei Bals a fost singurul institut din Romania care in februarie a putut sa puna la dispozitie pe platforme PCR modalitatea de determinare a acestui virus si asta am facut-o cu pregatiri cu multi ani in urma. Inca din 2006 ne-am pregatit, am construit un laborator de genetica moleculara, adica am facut lucruri, nu am stat sa vina cineva din Guvern sa ne spuna ce sa facem si cum sa facem”, a mentionat Adrian Streinu-Cercel.

„Dupa care am inceput sa replicam acest sistem pe PCR in toata tara, iar acum, da, se gaseste sub diferite platforme si se pot face cu sutele de teste pe zi fara probleme. Sa stiti ca testele sunt corecte, au martori, adica martorul se compara cu proba si spune chiar daca este pozitiv sau negative”, a mai spus directorul Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals.”

„Nu exista niciun fel de dubiu. Problema apare, insa, la modalitatea in care se recolteaza din nasul pacientului, ca sa spun asa. Daca iei din varful nasului, nu o sa obtii mare lucru, dar daca iei exact asa cum scrie la carte, atunci testul este corect, cu maxima marja de sensibilitate”, a tinut sa precizeze medicul.

Autor