Oamenii de stiinta au descoperit un nou organ, in timp ce faceau cercetari privind cancerul de prostata, un set de glande salivare asezate adanc in partea superioara a gatului
Aceasta regiune nazofaringiana – in spatele nasului – nu se credea ca gazduieste altceva decat glandele salivare microscopice, difuze; dar setul nou descoperit are o lungime medie de aproximativ 3,9 centimetri. Datorita amplasarii lor pe o bucata de cartilaj numita torus tubarius, descoperitorii acestor noi glande le-au denumit glandele salivare tubariale. Glandele probabil lubrifiaza si umezesc partea superioara a gatului din spatele nasului si a gurii, au scris cercetatorii pe 23 septembrie in revista Radiotherapy and Oncology .
Descoperirea a fost intamplatoare. Cercetatorii de la Institutul Olandez pentru Cancer foloseau o combinatie de scanari CT si tomografie cu emisie de pozitroni (PET) numita PSMA PET-CT pentru a studia cancerul de prostata . In scanarea PSMA PET-CT, medicii injecteaza pacientului un „trasor” radioactiv. Acest trasor se leaga bine de proteina PSMA, care este crescuta in celulele canceroase de prostata. Studiile clinice au descoperit ca scanarea PSMA PET-CT este mai buna decat imagistica conventionala la detectarea cancerului de prostata metastazat.
Scanarea PSMA PET-CT se foloseste si la detectarea tesutului glandei salivare, care este, de asemenea, bogata in PSMA. Pana acum, la om existau trei glande salivare mari: una sub limba, una sub maxilar si una in spatele maxilarului, respectiv obrazului. Dincolo de acestea, poate o mie de glande salivare microscopice sunt imprastiate in tesutul mucosal al gatului si gurii, a declarat co-autorul studiului si oncologul Institutului Olandez de Cancer, Wouter Vogel, intr-un comunicat .
Publicitate
„Deci, imaginati-va surpriza noastra cand am gasit acestea”, a spus Vogel, potrivit porivit Live Science.
Pentru a confirma descoperirea, Vogel si colegii sai au scanat 100 de pacienti si au descoperit ca toti aveau glandele recent descoperite. De asemenea, au disecat acea regiune a nasofaringelui de la doua cadavre dintr-un program de donare a corpului uman si au constatat ca regiunea nou-descoperita consta din tesut al glandei mucoasei si conducte care se scurg in nasofaringe.
Descoperirea ar putea fi importanta pentru tratamentul cancerului. Medicii care folosesc radiatii la cap si gat pentru a trata cancerul incearca sa evite iradierea glandelor salivare, a spus Vogel, deoarece deteriorarea acestor glande poate avea un impact asupra calitatii vietii.
„Pacientii pot avea probleme cu mancarea, inghitirea sau vorbirea, ceea ce poate fi o povara reala”, a spus el.
Dar, pentru ca nu se stia despre aceste glande salivare tubariale, nimeni nu a incercat sa evite radiatiile din acea regiune. Cercetatorii au examinat inregistrarile a peste 700 de pacienti cu cancer tratati la Centrul Medical Universitar Groningen si au constatat ca pacientii care au primit mai multe radiatii in zona glandelor necunoscute, au raportat mai multe efecte secundare. Noua descoperire s-ar putea traduce astfel in mai putine efecte secundare pentru pacientii cu cancer.
„Urmatorul nostru pas este sa aflam cum putem proteja mai bine aceste noi glande, pentru ca pacientii sa aiba o calitate a vietii nealterata in urma tratamentului”, a mai spus Vogel.
https://youtu.be/WS45bmgYUEA
Publicitate