Perioada pandemiei, cea mai buna din ultimul deceniu pentru piata investitiilor imobiliare

Peste 60 la suta din investitorii imobiliari confirma interesul pentru achizitii de noi proiecte in Bucuresti si in orasele regionale si spun ca sunt gata sa cumpere in conditii bune, avand in vedere contextul economic generat de pandemia, potrivit unui sondaj Colliers.

62 la suta dintre investitorii imobiliari confirma interesul pentru achizitii de noi proiecte, atat in Bucuresti, cat si in orasele regionale, si sunt, in prezent, gata sa cumpere in conditii mai bune, avand in vedere noul context economic generat de epidemia de Covid-19, potrivit unui sondaj realizat de Colliers International pe piata investitiilor, in randul a aproape 50 de companii reprezentand fonduri de investitii, dezvoltatori, administratori de active si banci.

Potrivit sondajului, investitorii continua sa arate cel mai mare interes pentru proiectele industriale si logistice.

Optimismul investitorilor a crescut fata de luna aprilie, cand Colliers a realizat un sondaj similar.

Acum, ponderea respondentilor care afirma ca vor sa inteleaga mai bine situatia inainte de a face o miscare a scazut de la 67% in aprilie la 30% in octombrie. Mai mult, procentul de investitori gata sa „cumpere in conditii mai bune” a crescut de la 23% la 62%.

„Activele industriale si logistice intra in centrul atentiei pentru investitori, optimismul crescand din aprilie. Perceptia imbunatatita despre proiectele industriale este si mai vizibila atunci cand se face referire la preturile de achizitie, 51% dintre respondenti asteptandu-se la preturi de achizitie mai mari pentru aceste active in anul urmator, in crestere de la 16% in aprilie. Perceptia privind hotelurile si comertul cu amanuntul in urmatoarele 12 luni ramane destul de slaba, in linie cu sondajul anterior. Cu toate acestea, inca vedem unii investitori in cautare de achizitii oportuniste. Continuarea crizei medicale a mentinut perceptia asupra birourilor intr-o zona de reajustare, ceea ce a incurajat o segmentare mai mare intre diferitele tipuri de produse si preturi”, a spus Mihai Patrulescu, senior Associate Investment Services la Colliers International.

Citeste si articolul :   Economia mondiala a crescut pentru a treia luna consecutiv in septembrie, dar ritmul incetineste

Ponderea participantilor din piata care doresc sa-si extinda portofoliile atat in Bucuresti, cat si in orasele regionale, depaseste cu mult cea a investitorilor care cauta sa vanda, conform unui alt grafic.

Aproximativ 57% dintre respondentii cu active si/sau focus in Bucuresti cauta oportunitati, la fel si 32% dintre respondentii cu active in orasele regionale.

In ceea ce priveste disponibilitatea finantarii, exista unele imbunatatiri fata de sondajul realizat de Colliers in aprilie, desi majoritatea investitorilor (55%) se asteapta in continuare la o inrautatire pe termen scurt, comparativ cu 74% in sondajul din aprilie.

Aversiunea bancilor fata de risc ramane o problema potentiala pe termen scurt, evidentiind o piata inca tensionata.

Intre timp, volumele de investitii pe piata imobiliara locala au atins aproape 820 milioane de euro in Romania in primele noua luni ale anului, in crestere cu 45% fata de aceeasi perioada din 2019 si cu 27% mai mult decat in tot anul trecut, reprezentand cele mai bune trei trimestre din ultimul deceniu, din care activele de birouri au reprezentat peste 90%.
Investitorii inca estimeaza o recesiune cu o revenire mult mai rapida decat cea din 2009, segmentul imobiliar fiind rezistent in acest context. Problema principala a investitorilor din piata imobiliara este contextul economic global incert (51% din raspunsuri), urmat de ingrijorari cu privire la fundamentele Romaniei, cum ar fi dezechilibrele fiscale (40% din raspunsuri) si incertitudinile cu privire la imobiliare in general (38% din raspunsuri), mai arata sondajul Colliers.

Citeste si articolul :   Suntem intr-un veritabil val doi al pandemiei. E nevoie de rezerve de medicamente

„In timp ce in aprilie a existat un consens clar ca in ceea ce priveste valorile mobiliare, atat reprezentarile si garantiile, cat si conditiile de asigurare ar deveni mai dure, lucrurile par sa se mai fi stabilizat acum. De exemplu, in ceea ce priveste asigurarile, 38% dintre respondenti se asteapta la inaspriri, fata de 66% in aprilie, iar pentru reprezentari si garantii 55% se asteapta la inaspriri, fata de 64% in aprilie. Procesul de due-diligence pare sa fi atins si el un nivel mai confortabil si acest lucru este, de asemenea, destul de pozitiv pentru tranzactiile viitoare, potrivit sondajului. In concluzie, avem o piata aflata in modul de revenire, desi sondajul evidentiaza si asa-numita revenire in forma de K, deoarece unele sectoare recupereaza mult mai repede decat altele. Activele industriale sunt castigatoare clare, urmate la distanta de birouri; retailul si hotelurile inca sufera”, a declarat Anca Merdescu, Associate Director Investment Services la Colliers International.

Autor