Coronavirusul supravietuieste pe piele de cinci ori mai mult decat gripa, dar il poti inactiva in 15 secunde

S-a constatat ca sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) care cauzeaza focarul COVID-19 supravietuieste pe pielea umana pana la noua ore. Transmiterea prin contact cu pielea umana este considerata un factor de risc semnificativ in raspandirea SARS-CoV-2.

Acest virus este mult mai periculos decat virusul gripal,  deoarece rezista mai mult,  potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta din Japonia.

Agentul patogen care cauzeaza gripa supravietuieste pe pielea umana timp de aproximativ 1,8 ore prin comparatie, se mentioneaza in studiul publicat de jurnalul Clinical Infectious Diseases.

„Supravietuirea de noua ore a SARS-CoV-2 (tulpina de virus care provoaca COVID-19) pe pielea umana poate creste riscul de transmitere a contactului in comparatie cu IAV (virusul gripei A), accelerand astfel pandemia”.

Atat coronavirusul, cat si virusul gripal sunt inactivate in decurs de 15 secunde prin aplicarea etanolului, care este utilizat in produsele de dezinfectare pentru maini.

Oamenii de stiinta au descoperit ca virusul SARS-CoV-2 e poate rezista de pana la 8 ori mai mult pe surprafetele artificiale fata de virusul gripal. Mai exact, pe suprafetele dure, adica pe otel, sticla si plastic.

Citeste si articolul :   Persoanele peste 65 de ani nu mai au voie sa iasa din case, incepand de miercuri

Cercetatorii au stabilit, de asemenea, ca noul coronavirus ar putea supravietui pana la trei ore in aerosoli, pana la patru zile pe lemn, pana la 72 de ore pe suprafete dure, stralucitoare, cum ar fi plasticul, otelul inoxidabil si sticla. Totodata pe suprafete fibroase si absorbante, cum ar fi carton, hartie, tesatura ar putea persista 24 de ore, in timp ce pe suprafete din cupru rezista patru ore

Autor