Lucruri interesante despre planeta Marte

Marte este a patra planeta de la Soare si ultima dintre planetele terestre. La fel ca restul planetelor din sistemul solar (cu excepția Pamantului), Marte poarta numele unei figuri mitologice – zeul roman al razboiului. In plus fata de numele sau oficial, Marte este uneori numita Planeta Rosie din cauza culorii rosu-maroniu a suprafetei sale. Marte este a doua cea mai mica planeta din sistemul solar dupa Mercur.

Marte este a patra planeta de la Soare si ultima dintre planetele terestre si se afla la aproximativ 227.940.000 km de Soare.

Planeta este numita dupa zeul roman al razboiului. Grecii antici il cunosteau ca Ares, zeul razboiului. Se crede ca acest lucru se datoreaza culorii rosii-sange a planetei, care a fost folosita si de alte culturi antice. Astronomii chinezi numesc planeta  „steaua de foc”, in timp ce preotii egipteni antici o numeau „Her Desher”, care inseamna „cea rosie”.

Masa terestra a lui Marte si a Pamantului este foarte asemanatoare. In ciuda faptului ca are doar 15% din volum si 10% din masa Pamantului, are de fapt un teren similar, deoarece apa acopera aproximativ 70% din suprafata Pamantului. Gravitatia de suprafata a lui Marte este de aproximativ 37% din greutatea gasita pe Pamant. Aceasta inseamna ca ai putea sari teoretic de 3 ori mai sus decat ai putea sa o faci pe Pamant.

Bucati de pe Marte au fost gasite pe Pamant. Se crede ca urme ale atmosferei martiene se aflau in meteoriti pe care planeta i-a expulzat. Acesti meteoriti au orbitat apoi sistemul solar timp de milioane de ani printre celelalte obiecte si resturi solare inainte de a intra in cele din urma in atmosfera Pamantului si de a se prabusi la sol. Studiul acestui material a permis oamenilor de stiinta sa descopere mai multe despre aceasta planeta inainte de a lansa misiuni spatiale.

S-a crezut candva ca Marte gazduieste viata inteligenta. Aceasta a venit din descoperirea liniilor de pe suprafata numite canali de catre astronomul italian Giovanni Schiaparelli. El credea ca acestea nu apar in mod natural si sunt dovada vietii inteligente. Cu toate acestea, acestea s-au dovedit mai tarziu a fi o iluzie optica.

Cu exceptia Pamantului, Marte este cea mai ospitaliera pentru viata – o serie de misiuni spatiale planifica pentru urmatorul deceniu, cresterea intelegerii noastre despre Marte si daca aceasta poate fi o planeta viabila pentru o colonie.

Citeste si articolul :   Mesajul unei invatatoare care a invins boala: "Habar nu aveti ce inseamna sa mai cersesti viata!

Marte nu are un camp magnetic – desi exista unii oameni de stiinta care cred ca avea un camp magnetic undeva in urma cu aproximativ 4 miliarde de ani.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.