Primul caz de infectare cu Covid-19 si gripa in Romania, detectate simultan la aceeasi persoana. Un medic pneumolog trage un semnal de alarma

Primul caz de infectare cu Covid-19 si gripa in Romania. Milena Man, medic primar pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca, a transmis ca in Romania a fost inregistrat primul caz de COVID-19 si gripa, detectate simultan la aceeasi persoana.

UPDATE ora 12.30 Informatia a fost infirmata de conducerea DSP Gorj, de INSP, precum si de catre profesorul Alexandru Rafila, seful societatii de microbiologie din Romania si membru al comitetului executiv al OMS.

De altfel, in Romania nu s-a inregistrat niciun caz de gripa in acest sezon, pana astazi.

Initial, conferentiarul doctor Milena Man, medic primar pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca, a anuntat la Stirile Pro TV ca in Romania a fost inregistrat primul caz de COVID-19 si gripa, detectate simultan la aceeasi persoana.

Potrivit medicului, in Romania nu exista suficiente doze de vaccin antigripal, astfel ca vaccinarea ar trebui facuta in special la grupele sociale care sunt expuse la un risc ridicat de infectare.

Citeste si articolul :   Oamenii de stiinta siberieni fotografiaza „varianta britanica” a Covid-19 pentru prima data in timp ce studiaza structura

”A fost raportat la nivelul tarii primul pacient cu Covid, la care s-a confirmat si infectia Covid si infectia cu virusul gripal. Vaccinarea antigripala trebuie sa o facem cei care sunt expusi la risc, cei care au comorbiditati. Ceilalti, putem doar sa ne … nu exista vaccin pentru intreaga populatie, deci in aceasta situatie trebuie sa vedem cum ne protejam, incercand sa evitam contactul cu pacienti care ar putea sa fie infectati.” – a declarat doctor Milena Man la Stirile Pro TV.

Simptomele de gripa sunt cam aceleasi cu infectarea cu Covid-19.

”Pe scurt, nu putem sa le deosebim unele de altele. Atat gripa, cat si infectia cu Covid pot sa arate la fel. Infectia cu Covid, suplimentar, poate sa fie asimptomatica. Din pacate s-a inregistrat si primul caz care avea, nu in Cluj, avea amandoua infectii. Deci nu le putem deosebi, in momentul in care suntem asimptomatici, trebuie sa ne izolam, sa purtam masca, sa pastram distantarea sociala inclusiv in casa, daca avem simptome sau am fost contacti cu pacienti Covid.” – a mentionat medicul.

Citeste si articolul :   Sfaturi pentru distantarea sociala

Potrivit informatiilor primite, de luni, 500.000 de doze gratuite de vaccin impotriva gripei vor pleca din depozite catre medicii de familie din Romania.

Vaccinul impotriva gripei nu se gaseste in momentul de fata nici cu bani, in farmacii. Reprezentantii importatorilor spun ca Romania a fost, pentru fabricanti, o piata inconstanta in ultimii ani.

Acum, cererile sunt uriase din toate statele, dar, pentru producatori, noi nu suntem o prioritate.

Daca ai si gripa si COVID-19, severitatea simptomelor creste, pentru ca ambele sunt virusuri respiratorii si ataca simultan sistemul imunitar.

Autor