Cum sa fim fericiti in perioadele dificile

In special in perioada asta, lucrurile care ne aduceau fericire inainte tind sa devina greu accesibile sau cateodata, chiar inaccesibile. Dar acest lucru nu inseamna ca nu se pot gasi noi modalitati de a redobandi starea de fericire. De fapt, cercetarile au demonstrat ca dupa ce trecem de anumite perioade dificile putem sa fim mai fericiti si mai sanatosi.

Exista conceptul de “dezvoltare post-traumatica” ce se refera la abilitatile noastre de a ne schimba si de a evolua ca rezultat al acelor experiente neplacute. De asemenea, exista cinci surse de fericire care se incadreaza in aceasta dezvoltare post-traumatica, respectiv:

Un nivel ridicat al aprecierii vietii in general;

Un nivel ridicat de putere personala;

Publicitate

O dezvoltare a laturii spirituale;

Relatii sociale mai apropiate;

Descoperirea de noi posibilitati in vietile noastre.

Aceste avantaje nu apar automat, ceea ce inseamna ca atunci cand avem o perioada grea trebuie sa cultivam si sa educam progresul post-traumatic. Putem vedea mai jos cateva sfaturi pe care le putem aplica atunci cand trecem prin perioade care ne afecteaza.

Citeste si articolul :   Catina: beneficii pentru sanatate

1. Muzica este utila in imbunatatirea starii de spirit, deoarece muzica ocoleste sau ignora gandirea sau aspectele cognitive ale creierului si are efect direct asupra sentimentelor, motiv pentru care este atat de eficace.

2. Concentrarea pe valorile proprii contribuie la oferirea unui sentiment de utilitate, la oferirea unui sens si are ca scop imbunatatirea sentimentelor pe care le avem fata de propria persoana. Putem sa ne gandim la care sunt cele mai importante valori personale si sa identificam modalitati de a ne atinge obiectivele. Chiar si in perioadele dificile vietile noastre pot avea insemnatate si putem avea scopuri.

3. Conectarea cu cei din jur conteaza in primul rand pentru ca oamenii sunt fiinte sociale. Cercetarile demonstreaza ca cel mai consistent predictor al unei vieti fericite este reprezentat de conexiunile sociale. Din pacate, in perioada aceasta, pastrarea si crearea de conexiuni din punct de vedere social a devenit un aspect greu de realizat. Dar oamenii traiesc in era tehnologiei, ceea ce ne permite sa ne pastram relatiile sociale intr-o forma sau alta.

Citeste si articolul :   Moduri pentru a ne proteja sistemul imunitar de stres

4. Studiile arata ca o simpla plimbare de 12 minute este suficienta pentru a ne creste nivelul de fericire pe care o resimtim, principalul element care contribuie pentru imbunatatirea starii noastre de spirit fiind natura. Studiile in neurostiinta au demonstrat ca atunci cand suntem in natura (sau chiar daca cand ne uitam la imagini cu natura) activitatea lobului frontal scade, fapt ce ne face sa ne simtim mai fericiti si mai relaxati.

5. Recunostinta ne ajuta la imbunatatirea starii mintale. Fie ca e vorba de recunostinta fata de prieteni si familie sau fata de persoanele pe care le intalnim in viata de zi cu zi, vom observa imbunatatiri in ceea ce priveste starea noastra de spirit. Si nu in ultimul rand, ne poate ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar.

Atunci cand suntem intr-o perioada de criza, nu trebuie sa ne prefacem ca totul este bine si nici sa ne negam sentimentele. Persoanele care trec prin aceasta evolutie post-traumatica accepta starile de teama, furie sau disperare, dar au si tendinta de a descoperi micile bucurii in orice moment sau situatie.

Citeste si articolul :   De ce ar trebui ca si parintii sa isi limiteze timpul petrecut in fata ecranului

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.