Cum putem imbatrani frumos

Procesul de imbatranire este inevitabil, iar modificarile functiilor cognitive pot fi frustrante. Acest declin al anumitor abilitati cognitive se refera la: viteza de procesare, anumite aspecte ale memoriei, limbajului si ale elementelor vizualo-spatiale.

Exista, totusi, niste pasi pe care ii putem face pentru a putea reduce impactul acestui declin. In continuare puteti descoperi o serie de imbunatatiri ale stilului de viata si strategii ce va pot ajuta pe masura ce imbatraniti.

1. Prioritizarea somnului. Somnul este esential atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru functionarea cognitiva si bunastarea mintala. Desi exista suficiente mituri, somnul nu este o perioada in care creierul nostru ia o pauza. Creierul este foarte activ in perioada somnului si, mai mult decat atat, este activ in moduri in care este aproape imposibil sa fie in timpul zilei. Prin prioritizarea somnului valorificam stari unice ale creierului care pot ajuta, incepand de la memorie si pana la capacitatea de a ne controla emotiile. Inainte de a sta treji dupa punctul in care ne simtim obositi, este important sa luam in calcul importanta somnului.

Citeste si articolul :   Produse care isi pierd beneficiile atunci cand sunt tratate termic

2. Miscarea. La fel ca somnul, exercitiile fizice sunt importante nu doar pentru corpul nostru, dar si pentru creierul nostru. Miscarea, indeosebi exercitiile cardio cresc ritmul cardiac, contribuie la circulatia sangelui si cresc livrarea de oxigen atat in corp, cat si in creier. Cercetarile sugereaza ca exercitiile fizice pot contribui la diminuarea efectelor imbatranirii si chiar si o perioada scurta de exercitii fizice poate aduce beneficii pe termen scurt. Exercitiile fizice ne pot ajuta sa dormim mai bine si sa ne simtim mai bine din punct de vedere emotional. Exista, de asemenea, studii care sugereaza ca pana si gradinaritul este o activitate care poate aduce schimbari benefice in creier.

Publicitate

3. Socializarea. Oamenii sunt animale sociale, iar de-a lungul istoriei supravietuirea omului a depins de abilitatile noastre de a lucra si rezolva probleme impreuna. Cand suntem izolati din punct de vedere social, repercursiunile pot fi grave. Studiile au demonstrat ca adultii de toate varstele beneficiaza de pe urma interactiunilor sociale. Apartenenta in grupuri sociale puternice contribuie la sanatatea mintala si fizica si ne poate ajuta sa rezistenti cand ne confruntam cu stresul. Desi oamenii au tendinta de a taia strategic din cercurile lor sociale, ideal este sa nu se taie pana la zero. Eliminarea cercurilor sociale la varste inaintate poate sa devina un factor de risc, de la declin cognitiv pana la moarte.

Citeste si articolul :   Cele mai bune alimente pentru curatarea colonului

4. Antrenarea creierului. Nu doar corpul are nevoie de antrenamente consistente. Chiar daca creierul nu este un muschi, este util sa ne gandim la el ca si cand ar fi, astfel necesitand antrenare permanenta. Cum ne putem antrena creierul? Folosindu-l si oferindu-i mereu provocari. Nu trebuie sa ramanem blocati in sarcini familiare, ci trebuie sa incercam mereu ceva nou. Fie ca e vorba de invatarea unei limbi straine, inceperea unor lectii de pictura, descoperirea si incercarea unei noi retete sau dezvoltarea unor noi abilitati in ceea ce priveste o tehnologie noua, posibilitatile sunt nenumarate, iar recompensele pentru capacitatea noastra mintala pot fi considerabile.

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.