Acumularea excesiva de ceara in urechi, cunoscuta sub numele cerumen (dop de ceara), este o problema relativ comuna cu care multi oameni se lupta la un moment dat pe parcursul vietii lor. Desi relativ banal poate fi totusi incredibil de iritant. Tratamentul acestei afectiuni, desi suficient de simplu, poate fi totusi daunator daca este facut in mod necorespunzator.
Ce este ceara din ureche?
Inainte de a aprofunda subiectul indepartarii in siguranta a cerii excesive, este important sa intelegem ce este ceara urechii. Ceara pentru urechi, numita cerumen, este mai utila decat ai putea crede. Este o substanta naturala, complet sanatoasa, produsa de corpul tau pentru diferite functii esentiale.
Prinde particule minuscule de murdarie, celule moarte ale pielii si praf, filtrandu-le si indepartandu-le de timpan si urechea interna. Aceasta este o functie de protectie cunoscuta sub numele de mecanism de autocuratare. De asemenea, va lubrifiaza canalele urechii, impiedicandu-le sa devina uscate si sa va provoace mancarimi.
Publicitate
Uneori, totusi, productia de ceara, scapa de sub control, exacerbata de oricare dintre numeroasele practici sau conditii.
– utilizarea excesiva a castilor
– indepartarea necorespunzatoare la domiciliu, in special utilizarea excesiva a betigaselor de ureche sau a altor obiecte.
– inot
– aparate auditive curatate necurespunzator
– factori genetici precum urechi paroase, canale inguste, eczeme si lupus ..
– infectii ale urechi
Simptomele unui blocaj de ceara
– un sentiment de plenitudine in ureche
– scurgeri din ureche
– pierderea partiala a auzului
– mancarime severa
– tinitus (tiuit in urechi)
Curatarea urechilor la domiciliu: sfaturi si remedii sigure
In general, tratarea unui blocaj cu ceara la domiciliu este extrem de nerecomandata, mai ales in cazurile severe. Mai ales daca canalul urechii este complet blocat, nu ar trebui sa incercati sa remediati singuri problema. In schimb, cel mai bine este sa consultati un specialist de nas si gat (ORL).
Acestea fiind spuse, daca blocajul este doar partial si canalul urechii este usor murdar:
1. Turnati apa calda sau o solutie salina in canalul urechii. De asemenea, ati putea lua in considerare investitia intr-un kit de irigare a urechilor. Faceti acest lucru numai daca timpanele sunt intacte si nu exista semne de perforatie, cum ar fi durerea, puroiul sau drenajul sangeros.
2. Asteptati cateva minute pentru ca apa calduta sa inmoaie ceara, apoi scurgeti-o prin urechea exterioara. In timp ce faceti acest lucru, puteti lua in considerare mestecarea si miscarea maxilarului.
3. Tamponati usor deschiderea urechii cu o carpa curata.
4. Alternativ, putei utiliza peroxid de hidrogen sau picaturi fara prescriptie medicala pentru a curata ceara, urmata de o clatire. Faceti acest lucru rar, deoarece utilizarea excesiva poate provoca inflamatii.
Dacă este posibil, cautati intotdeauna ajutorul unui medic si cereti unui profesionist sa efectueze indepartarea cerii din urechi. Structurile urechii sunt incredibil de delicate, iar ceara in exces va poate afecta timpanele. Chiar daca nu exista nicio ruptura, este recomandat sa faceti o vizita la ORL, deoarece in unele cazuri poate fi necesara interventia medicala. Cei care poarta aparate auditive sau inoata regulat pot necesita, de asemenea, o ingrijire suplimentara a canalului urechii pentru a preveni infectiile.
Sa acoperim cateva lucruri pe care nu trebuie să le faci niciodata atunci cand vine vorba de curatarea urechilor. Mai intai, nu utiliza betigase de urechi, obiecte ascutite sau alte obiecte similare. Acestea pot exacerba acumularea de ceara si chiar deteriora canalul urechii.
In al doilea rand, nu incercati sa indepartati ceara cu lumanari pentru urechi. Acestea sunt un moft pseudo-stiintific, cu beneficii discutabile in cel mai bun caz. Daca este facut necorespunzator, poate provoca leziuni severe si permanente urechilor.
Abtineti-va de la utilizarea betelor cu bumbac. Imaginati-va o teava îngusta pe care doriti sa o eliberati de murdarie cu un bat lung. Batul pe care il folositi este doar marginal mai ingust, dar mult mai scurt decat teava in sine. Puteti vedea de ce aceasta nu este o strategie eficienta? In același mod, cand bagati un betigas de ureche in canalul urechii, veti ajunge sa impingeti ceara mai adanc. Nu numai ca puteti bloca in totalitate canalul, dar riscati si ranirea timpanului. O alta posibila complicatie este atunci cand ceara se intareste chiar la timpan, ceea ce poate duce la pierderea drastica a auzului.
Pentru a rezuma, ori de cate ori este posibil, cereti medicului dumneavoastra sa indeparteze ceara. Si daca banuiti ca suferiti de blocarea urechii, contactati un profesionist.
Publicitate