Romania, lovita de ploi, lapovita si furtuni. Meteorologii anunta cod galben

Romania, lovita de ploi si furtuni. ANM anunta ca, pe parcursul zilei de marti, 13 octombrie, intre orele 9:00 – 21:00, va fi in vigoare Cod galben de intensificari ale vantului, ploi insemnate cantitativ si instabilitate atmosferica.

Potrivit meteorologilor, in intervalul mentionat, vantul va sufla tare la munte, cu rafale de peste 100 – 130 km/h, cu precadere in zona inalta a Carpatilor Meridionali si Orientali. Temporar, vor fi intensificari si in restul tarii, cu viteze in general intre 55 – 65 km/h, iar local in Transilvania, Muntenia, Dobrogea si Moldova de peste 70-80 km/h.

De asemenea, in cea mai mare parte a tarii, temporar va ploua. Ploile vor avea si caracter torential, iar in regiunile sudice, estice si centrale vor fi insotite de descarcari electrice si izolat de grindina. Cantitatile de apa vor depasi 25-30 l/mp si pe arii restranse 40-60 l/mp.

Zonele vizate de avertizarea Cod galben sunt: judetele Alba, Arges, Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Braila, Botosani, Brasov, Buzau, Cluj, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Gorj, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Maramures, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Sibiu, Salaj, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timis, Teleorman, Valcea, Vrancea, Vaslui si Municipiul Bucuresti.

ANM avertizeaza ca vremea se va raci accentuat in vest, sud-vest si local in centru, unde va deveni deosebit de rece pentru aceasta data, in timp ce in zona montana inalta, trecator, se vor semnala precipitatii mixte. In cursul noptii de marti spre miercuri si pe parcursul zilei de miercuri vor mai fi intensificari ale vantului in nord-vest si la munte, precum si precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare, indeosebi pe crestele Muntilor Apuseni si ale Carpatilor Orientali.

Autor