Elasmotherium, Unicornul Siberian

Cu milioane de ani în urma, un gigant a cutreierat pamantul, numind Eurasia casa sa. Elasmotherium, sau Unicornul Siberian, este o specie care a trait de la aproximativ 2,6 milioane pana la 29.000 de ani in urma. Rinocerul disparut avea un corn mare si gros deasupra capului si picioare lungi care ii permiteau sa galopeze ca un cal.

Cantarind pana la 3,5 tone, a trait pe pajistile eurasiatice, de la sud-vestul Rusiei si Ucrainei pana la Kazahstan si Siberia. In cele din urma, specia a disparut – dar exact cand s-a intamplat acest lucru a fost pus la indoiala. Pentru cei care studiau fauna ultimei ere glaciare, unul dintre cele mai semnificative evenimente ale perioadei a fost disparitia megafaunala. A vazut disparitia multor specii mari, iconice, cum ar fi mamutul de lana, elanul irlandez si Smilodon (cunoscut si ca tigrul cu dinti sabie).

Elasmotherium sibiricum era un adevarat gigant al epocii glaciare, cantarind pana la doua ori mai mult decat un rinocer modern.

Citeste si articolul :   Petre Ciuvat, medic ATI in prima linie la 80 de ani: Cum sa-ti fie teama de o boala?

In mod neobisnuit, in ciuda dimensiunilor sale masive si a cocoasei proeminente a umarului, se crede ca unicornul siberian a fost de fapt adaptat sa alerge cu viteza.

Publicitate

Anatomia rinocerului a sugerat ca traia in campii destul de deschise, cu iarba, pascand aproape in intregime iarba. Dintii sai neobisnuiti sunt puternic adaptati pentru acest tip de pasunat.

Prin studierea raporturilor stabile de izotopi din dintii rinocerului, care implica examinarea nivelurilor diferitilor izotopi de carbon si azot si apoi compararea acestora cu diferite plante, cercetatorii au putut determina ce mancau aceste animalele. Rezultatele confirma faptul ca unicornul siberian manca cel mai probabil pe ierburi dure si uscate.

Elasmotherium se crede ca a cantarit aproximativ 3,5 tone si masura aproximativ 16 metri lungime, oamenii de stiinta cred ca, coarnele lor puteau creste destul de mari. Coarnele lor erau facute din keratina, aceeasi substanta care formeaza parul, care le diferentiaza de coarnele si coltii ososi, care sunt dinti canini alungiti sau incisivi. De asemenea, aveau o cocoasa musculara mare pentru gestionarea capului, ceea ce indica prezenta mare si grea a unui corn.

Citeste si articolul :   Andreea Esca pusa la zid dupa ce a spus ca are coronavirus: "Cati bani ai luat pentru minciuna asta"

Oamenii de stiinta nu sunt inca pe deplin siguri de functia cornului, unii speculand ca ar fi fost folositi pentru a atrage parteneri. De asemenea, nu este clar de ce animalul urias a disparut. Unele teorii indica o crestere a pradatorilor – inclusiv a omului timpuriu – in timp ce altele privesc o posibila explozie de meteoriti datorita unui model de „micrometeoriti încorporați” in unele fragmente de craniu.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.