Locuri de munca care nu vor mai exista in 2030

Ce locuri de munca vor disparea pana in 2030? Tehnologia se misca intr-un ritm din ce in ce mai rapid, fiecare fateta a vietii noastre fiind acum legata de microcipuri intr-un fel sau altul. Desi toate acestea ar putea fi in numele progresului, acesta are si un efect negativ asupra multor cariere traditionale care devin din ce in ce mai automatizate.

1.Agent de turism

A fost odata cand rezervarea escapadei de vara la Antalya necesita sa intri intr-o agentie de turism intr-o sambata dupa-amiaza, de a parcurge cateva brosuri si a avea un reprezentant de vanzari vesel care a pus totul impreuna pe un computer supradimensionat. Acum, cu abundenta site-urilor web de comparatie usor de utilizat, oricine isi poate aranja propria vacanta. Tot ce ai nevoie este cardul tau bancar si cateva ore libere pentru a cerceta destinatia, adaptand cautarile de zboruri si hoteluri in functie de pretul exact si perioada. Multi operatori de turism au realizat acest lucru si inchid sucursale pentru a se concentra asupra ofertelor lor online.

2.Casier

Publicitate

In ultimii ani s-a vorbit din ce in ce mai mult despre realitatea unei societati fara numerar, cu avansuri in plati fara contact si chiar criptomonede devenind proeminente in societate. Desi nu toata lumea este de acord, unii prefera sa foloseasca in continuare numerar pentru a-si urmari mai bine cheltuielile, un lucru este sigur: cerinta ca oamenii sa se ocupe de plati nu mai exista. Avand la dispozitie statii autoservire si statii self-checkout care au devenit deja un peisaj obisnuit in lanturile de supermarketuri si chiar in restaurantele de tip fast-food, disparitia casierului pare inevitabila.

Citeste si articolul :   Modalitati de a stimula optimismul

3.Consultant bancar

Desi bancile nu vor disparea cu totul, multe sucursale locale vor disparea. Acest lucru se datoreaza comoditatii si caracterului usor de utilizat al serviciilor bancare online si telefonice, unde puteti face tranzactii si va puteti gestiona contul cu usurinta – si totul din confortul propriei case. Oamenii vor trebui in continuare sa se consulte cu consilieri financiari si experti, astfel incat bancile vor ramane deschise; vor fi doar mult mai putini dintre ei.

4.Operator tipograf

S-a speculat despre viitorul industriei presei scrise de ceva timp, diverse publicatii investind mai mult timp si continut in versiunile lor online. In plus, majoritatea oamenilor prefera sa primeasca stirile lor din surse mai putin partinitoare, ceea ce inseamna ca industria tipografica trebuie sa se adapteze si sa evolueze – sau sa dispara. Aceasta inseamna ca operatorii presei tiparite s-ar putea confrunta cu o scadere semnificativa a afacerilor. Un lucru este sigur; totusi: epoca ziarului tiparit se apropie de sfarsit. De ce sa asteptati pana maine pentru a citi despre stiri cand exista o abundenta de surse online care ofera acoperire minut cu minut?

Citeste si articolul :   Test: ce fel de mama esti?

5.Arbitru sportiv

Daca ai visat vreodata la o cariera in sport, poate ca ar trebui sa te gandesti de doua ori la a deveni arbitru, este posibil ca serviciile tale sa nu fie necesare in viitor. Conducere FIFA, nu inceteaza sa faca presiuni pentru a introduce mai multa tehnologie in joc, tehnologia liniei de poarta devenind acum un standard, iar sistemul de asistenti video este utilizat in ligile europene de top. Acesta urmeaza exemplul altor sporturi, cum ar fi tenisul, cricketul si rugby-ul, care de mult folosesc tehnologia pentru a lua decizii in timp real in timpul unui meci. In timp ce unii considera ca trecerea la arbitrajul artificial este un lucru pozitiv si reduce posibilitatile de eroare, altii sustin ca multe reguli sportive sunt deschise interpretarii si ca posibilitatea erorii umane mareste drama si spectacolul meciului.

Desi perspectivele pentru aceste locuri de munca ar putea parea sumbre, nu toate sunt vesti proaste. Un raport din 2017 sustine ca 85% din locurile de munca care vor fi disponibile in 2030 nici macar nu au fost inventate, peisajul tehnologic urmand sa devina de nerecunoscut in urmtorii ani.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.