Glutenul este foarte controversat in aceste zile. Majoritatea surselor sustin ca este sigur pentru toata lumea, cu exceptia celor care au boala celiaca. Pe de alta parte, unii experti in sanatate considera ca glutenul este daunător pentru majoritatea oamenilor.
Ce este glutenul
Glutenul este o familie de proteine care se gasesc in boabe, inclusiv grau, secara, spelt si orz. Dintre boabele care contin gluten, graul este de departe cel mai comun. Cele doua proteine principale din gluten sunt glutenina si gliadina. Gliadina este responsabila pentru majoritatea efectelor adverse ale glutenului asupra sanatatii.
Cand faina se amesteca cu apa, proteinele din gluten formeaza o retea lipicioasa care are o consistenta asemanatoare lipiciului. Aceasta proprietate asemanatoare lipiciului face ca aluatul sa fie elastic si confera painii capacitatea de a creste in timpul coacerii. De asemenea, ofera o textura masticabila, satisfacatoare.
Publicitate
Probleme cu glutenul
Majoritatea oamenilor pot tolera glutenul fara efecte adverse. Cu toate acestea, poate provoca probleme persoanelor cu anumite conditii de sanatate. Aceasta include boala celiaca, sensibilitatea la gluten, alergia la grau si alte boli.
Boala Celiaca
Boala celiaca, este cea mai severa forma de intoleranta la gluten. Afecteaza aproximativ 1% din populatie.
Este o tulburare autoimuna in care corpul trateaza glutenul ca un invadator strain. Sistemul imunitar ataca glutenul, precum si mucoasa intestinului. Acest lucru dauneaza peretelui intestinal si poate provoca deficiente de nutrienti, anemie, probleme digestive severe si un risc crescut la multe boli.
Cele mai comune simptome ale bolii celiace sunt:
– balonare
– diaree
– constipatie
– dureri de cap
– depresie
– iritatii ale pielei
Cu toate acestea, unele persoane cu boala celiaca nu au simptome digestive, dar pot avea alte simptome, cum ar fi oboseala sau anemia.
Sindromul colonului iritabil
Este o afeciune cronica, dar majoritatea oamenilor isi pot gestiona simptomele prin dieta, modificari ale stilului de viata si tehnici de gestionare a stresului.
Simptome:
– dureri abdominale
– balonare
– gaz
– diaree sau constipatie
Alergie la grau
Pentru aproximativ 0,2-1% din populatie, o alergie la grau poate cauza probleme digestive dupa consumul de gluten. Mai mult, studiile au aratat ca o dieta fara gluten poate aduce beneficii unor persoane cu schizofrenie, autism si o boala numita ataxie glutenica.
Exista doua modalitati principale de a afla daca o persoana are boala celiaca:
Analize de sange: mai multe teste de sange depisteaza anticorpii. Daca acest lucru este pozitiv, medicul poate recomanda o biopsie de tesut pentru a confirma rezultatele.
Biopsie din intestinul subtire: Un profesionist preia o proba mica de tesut din intestinul subtire, pentru a fi analizata intr-un laborator.
Publicitate