Masuri speciale pentru organizarea pelerinajului de Sf.Parascheva

Primarul orasului Iasi, Mihai Chirica, a anuntat ca autoritatile iesene au luat masuri speciale pentru organizarea pelerinajului de Sf.Parascheva. Edilul sef ii sfatuieste pe pelerini sa nu vina la Iasi cu autocarele deoarece astfel s-ar putea infecta cu virusul SARS CoV-2.

Primaria Iasi a luat o serie de masuri exceptionale pentru organizarea in conditii de siguranta a procesiunii de Sf.Parascheva.

„Ii rog sincer sa inteleaga, nu este o masura radicala in defavoarea unui pelerinaj, dar le recomand sa nu vina in autocare, nu vor avea unde sa le lase. Am stabilit ca in maniera in care vor ajunge si cum vom fi si noi informati de catre inspectoratele de Politie si Jandarmi, vor fi transferati catre randul pelerinilor. Acolo se va organiza doar in sir indian, 1,5 metri intre ei, cu balize medicale din 300 in 300 de metri unde va fi verificata in permanenta temperatura si dezinfectati. Deplasarea va fi continua, este interzisa apropierea de rand a oricaror altor persoane neautorizate, nu se va mai face distribuire de alimente. Problema noastra nu este ca s-ar putea contamina aici, cred ca pe drumul pe care il vor parcurge pe drumul de la localitatile dumnealor de resedinta catre Iasi, de aceea am recomandat evitarea utilizarii autocarelor”, a declarat Mihai Chirica la Digi 24.

Citeste si articolul :   Autoritatile din Bulgaria inaspresc masurile

Judetul Iasi se afla pe locul doi in clasamentul infectarilor cu Covid 19. De aceea, in urmatoarele zile au fost suspendate toate activitatile care nu au legatura cu procesiunea.

De asemenea, pelerinajul Sf. Cuvioase Parascheva de la Iasi va tine mai multe zile decat de obicei. Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Iasilor a anuntat ca moastele vor fi scoase din Catedrala Mitropolitana inca de pe 8 octombrie.

„Pentru a se evita o concentrare a inchinatorilor de-a lungul a doar cateva zile, racla cu moastele Cuvioasei va fi scoasa din Catedrala Mitropolitana si depusa in baldachinul special amenajat inca din data de 8 octombrie si va ramane acolo timp de o saptamana, pana pe 15 octombrie”, a precizat Biroul de presa al Arhiepiscopiei prin intermediul unui comunicat de presa.

Momentul traditional „Calea Sfintilor” va avea o alta desfasurare intrucat nu este permisa prezenta multimilor de credinciosi. Racla cu sfintele moaste va fi purtata de o masina in procesiune pe strazile importante din toate cartierele orasului. Credinciosii din Iasi vor putea astfel sa priveasca si de la nivelul ferestrelor si al balcoanelor pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Citeste si articolul :   Veste buna. Anuntul oficial al autoritatilor. Ce se intampla in Romania acum

In locul in care se desfasoara pelerinajul vor fi amenajate cai diferite de intrare si de iesire, vor exista masti, dozatoare automate cu dezinfectant pentru maini, covorase dezinfectante, iar pachetele cu iconite si aghiasma vor fi oferite cadou in conditii de igiena. Grupurile nu vor avea voie sa stationeze in curtea catedralei, iar la slujba Sfintei Liturghii vor fi formate spatii delimitate pentru un numar redus de persoane. Anul acesta nu vor fi aduse nici din tara, nici din strainatate alte moaste sau relicve sfinte, precizeaza reprezentantii Arhiepiscopiei Iasilor.

Autor