Alexandru Rafila: Din punct de vedere operational, vaccinarea va fi foarte foarte complicata.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca la nivel global de 20 de ori mai multe persoane decat cele care au fost diagnosticate s-au imbolnavit de coronavirus, declara reprezentantul Romaniei la OMS, Alexandru Rafila. Din punct de vedere operational, vaccinarea va fi foarte foarte complicata.

Reprezentantul Romaniei la OMS, Alexandru Rafila, aflat la Geneva la o dezbatere legata de evaluarea activitatilor OMS, a declarat, luni seara, la Digi24, ca intotdeauna cifrele care rezulta dupa diagnosticari sunt mai mici decat cele care reflecta cata lume a trecut prin boala.

OMS estimeaza ca la nivel global de 20 de ori mai multe persoane decat cele care au fost diagnosticate s-au imbolnavit, ceea ce arata ca se construieste deja imunitatea de grup.

„Dar mai avem cale lunga. 10% din populatia globului este putin. Ca sa putem opri transmiterea avem nevoie de cel putin 70 – 75 la suta din populatie care sa fi trecut prin boala si atunci solutia pe care toata lumea o asteapta este aparitia unui vaccin care sa inlocuiasca boala, ca sa spun asa”, a declarat Rafila.

Acesta a adaugat ca, din punct de vedere operational, vaccinarea va fi foarte complicata, acest subiect fiind discutat in aceste zile si la Geneva.

„Este legata de accesul echitabil la vaccin. Dar, dincolo de acces, distributia si organizarea vaccinarii pentru un numar asa de mare de persoane intr-un timp scurt este o mare provocare chiar pentru tari dezvoltate, cum ar fi SUA, care isi pun problema implicarii chiar si a Armatei in rezolvarea acestei probleme”, a spus reprezentantul Romaniei la OMS.

In privinta lipsei de organizari pentru administrarea vaccinului, Rafila a declarat ca exista riscul sa avem vaccin si sa nu il putem administra pentru ca „vaccinarile acestea noi necesita conditii speciale de transport si de conservare la temperatura extrem de scazuta, iar acest lucru implica si organizarea unor centre de vaccinare, implica o foarte buna planificare a resurse umane si a celor care urmeaza sa fie vaccinati, mai ales ca e aproape sigur ca nu se va administra o singura doza de vaccin, ci cel putin doua la un anumit interval de timp”, in asa fel incat imunitatea sa fie de calitate.

Citeste si articolul :   Raed Arafat, anunt pentru populatie: "Sunt mecanisme de control"

Intrebat, de asemenea, despre faptul ca foarte multe tari discuta despre introducerea unor restrictii si daca si Romania ar trebui sa aiba in vedere carantina, Rafila a declarat ca pentru anumite zone sau localitati se pot lua masuri legate de limitarea anumitor activitati: „Opinia mea este ca acest lucru nu ar trebui sa fie generalizat in acest moment pentru ca ar bloca nejustificat activitatile si trebuie sa vedem exact care este principala sursa a acestei transmiteri comunitare, pentru ca doar sa iei niste masuri fara sa ai cat de cat o certitudine ca acele acele activitati sunt generatoare de cazuri nu stiu daca este cea mai buna idee”.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.