Marea Piramida din Giza

Marea Piramida din Giza este un simbol definitoriu al Egiptului si ultima dintre cele sapte minuni ale lumii. Este situata pe platoul Giza, langa orasul modern Cairo si a fost construita pe o perioada de douazeci de ani, in timpul domniei regelui Khufu (2589-2566 i.Hr., cunoscut si sub numele de Cheops) din dinastia a IV-a. Pana cand Turnul Eiffel a fost finalizat la Paris, Franta, în 1889, Marea Piramida a fost cea mai inalta structura realizata de om din lume; un record pe care l-a detinut de peste 3.000 de ani.

Piramida se ridica la o inaltime de 146 metri cu o baza de 230 metri si este alcatuita din peste doua milioane de blocuri de piatra. Unele dintre aceste pietre au o dimensiune si o greutate atat de imensa (cum ar fi placile de granit din camera regelui) incat logistica ridicarii si pozitionarii lor atat de precis pare o imposibilitate pentru standardele moderne.

Piramida a fost excavata pentru prima data folosind tehnici moderne si analize stiintifice in 1880 de catre arheologul britanic Sir William Matthew Flinders Petrie (1853-1942).

Citeste si articolul :   Mircea Dinescu, dupa aproape trei ani de la disparitia sotiei sale: „L-am rugat si eu pe fiul meu"

Desi exista multe teorii cu privire la scopul piramidei, teoria cea mai larg acceptata este ca a fost construita ca un mormant pentru rege. Construirea unei piramide a necesitat resurse enorme.

Primul pas in construirea unei piramide, dupa ce s-a ales cea mai buna locatie, a fost organizarea echipelor si alocarea resurselor si aceasta a fost sarcina celui de-al doilea cel mai puternic om din Egipt, vizirul. Vizirul lui Khufu a fost Hemiunu, nepotul sau, creditat cu proiectarea si construirea Marii Piramide.

Intrarea in Marea Piramida se afla pe partea de nord, la aproximativ 18 metri deasupra nivelului solului. Un coridor inclinat coboara din ea prin zidaria interioara a piramidei, patrunde în solul stancos pe care se sprijina structura si se termina intr-o camera subterana neterminata.

La sud de Marea Piramida langa templul din valea lui Khafre se afla Marele Sfinx. Sculptat din calcar, Sfinxul are trasaturile faciale ale unui barbat, dar corpul unui leu culcat; are aproximativ 73 de metri lungime si 20 de metri inaltime.

Autor