De ce racim cand este frig afara

De ce racim mai des cand este sezonul rece? Desi, din punct de vedere istoric, oamenii au presupus ca starea de frig este cea care determina oamenii sa raceasca, în zilele noastre, oamenii sunt, in general, mai conștienti de faptul că nu racim din cauza frigului, ci din cauza unui virus .

Ne infectam cu virusuri , cunoscute sub numele de „rinovirusuri”, prin contact fizic sau aflandu-ne in acelasi spatiu cu persoanele infectate.
Acest lucru este valabil mai ales daca persoana infectata tuseste, stranuta sau daca am atins unele dintre aceleasi obiecte ca acea persoana. Ideea ca racim datorita  temperaturilor scazute este un mit.

Acestea fiind spuse, exista un mecanism prin care temperature scazuta poate de fapt sa ne faca mai susceptibili la o raceala.
Virusii responsabili de raceala incearca sa patrunda in corpul uman prin nas, dar de obicei sunt prinsi in mucus. In mod normal, mucusul este trecut inapoi in corp, inghitit, iar virusul este neutralizat de acizii stomacului. Dar cand inspiram aer rece, pasajul nazal se raceste. Acest lucru incetineste miscarea mucusului si acest lucru inseamna ca rinovirusurile vii au mai multe oportunitati de a trece prin bariera mucusului si in corp.
Studiile au constatat, de asemenea, ca virusi prospera pe vreme mai rece, deoarece sunt mai putin capabili sa supravietuiasca la temperatura normala a corpului.

Citeste si articolul :   Ce se intampla daca mananci prea multa sare

Deci, se datoreaza in mare masura virusilor si nu doar unei consecinte a vremii reci. Dar, la urma urmei, mitul vremii reci nu este doar o poveste a bunicilor.

 

 

 

 

 

Autor