Legea Pensiilor a fost modificata. In urma modificarilor efectuate, mai multi romani vor fi afectati, deoarece pensia va depinde de anii cotizati la stat. Afla ce pensie poti primi daca ai cotizat numai 10-15 ani.
Ce pensie primesti de la stat, daca ai cotizat doar 10-15 ani
Modificarile din Noua Lege a pensiilor vor face diferenta intre cei care au cotizat la stat intre 10 si 15 ani si cei care au cotizat peste 15 ani. Astfel, cei care au cotizat mai putin de 15 ani vor primi o pensie minima, stabilita, intr-un procent de 40% din salariul minim brut pe tara garantat. Totodata, pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara garantat.
„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe tara, iar pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara. Persoanele cu vechime intre 10 ani si 15 ani, aflate la pensie la data intrarii in vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe tara, iar pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara.
Astfel, cum salariul minim brut pe economie este in acest an de 2.300 lei, se poate stabili ca valoarea pensiei minime va fi cuprinsa intre 920 de lei si 1.012 lei.
Publicitate
In cazul in care, din calculul pensiei rezulta o suma mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusa pentru a remedia o inechitate prevazuta de legislatia in vigoare, din cauza careia nu se facea nicio diferentiere in functie de anii lucrati intre beneficiarii de pensie minima. Adica, in practica se ajunge in situatia in care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, sa primeasca la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie“, scrie in textul noii Legi a pensiilor.
In cazul persoanelor cu o vechime mai mica de 10 ani si grad de handicap, pensia minima se stabileste intr-un procent de 40% din salariul minim brut pe tara, asa cum prevede noua Lege a Pensiilor.
Ce bani primesc cei cu pensie de urmas
„Pensia de urmas se mentine si, in plus de actualele prevederi, apare o noua prestatie, si anume ajutorul pentru sotul supravietuitor, care va primi 25% din pensia sotului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie“, se mentioneaza in proiectul de lege.
Intreaga lege 127/2019, care este inca in vigoare, poate fi citita AICI
Publicitate