Iran se confrunta cu al treilea val al pandemiei. Zilnic sunt peste 3.000 de cazuri

Oficialii din Iran sustin ca tara se confrunta cu al treilea val al pandemiei de coronavirus. Numarul de noi infectii a crescut din nou la peste 3.000 pe zi, relateaza The Guardian. Iranul a fost una dintre primele tari afectate de virus, in afara Chinei.

Ultimele cifre publicate vineri de Departamentul de Sanatate din Iran au indicat 144 de decese in ultimele 24 de ore, iar numarul de noi infectii a crescut la 3.049. Numarul total de decese de la debutul pandemiei este 23.952. Douazeci si opt de provincii ale tarii, inclusiv capitala, Teheran, sunt clasificate ca rosii sau galbene.

Specialistii din Iran sustin ca sistemul de codare a culorilor din tara nu mai are niciun sens. „Nu mai avem portocaliu si galben, intreaga tara este pe rosu”, a declarat Iraj Harirchi, directorul Centrului national de control al coronavirusului. El a avertizat ca numarul mortilor ar putea ajunge la 45.000, odata cu complicatiile aduse de sezonul gripal care va ajunge in curand.

Abbas Ali Dorsti, vicecancelar pentru sanatate la Universitatea de Stiinte Medicale din Tabriz, a explicat ca evenimentele din ultimele saptamani, precum cresterea calatoriilor, nerespectarea protocoalelor si nefolosirea mastilor au dus la o crestere evidenta a infectiilor.

Peste 400.000 de iranieni sunt inregistrati oficial ca au contractat virusul. Cifre oficiale, insa sunt considerate de specialisti ca fiind subestimate.

Citeste si articolul :   Raed Arafat a facut anuntul: "Romania nu e singura cand trece prin momente grele"

Criza sanitara vine intr-un moment de presiune fara precedent asupra economiei iraniene afectata de sanctiunile care lovesc moneda si ridica pretul bunurilor.

Iranul avand o populatie de peste 84.000.000 de persoane.

Disputa politica dintre SUA si Iran privind sanctiunile s-a intensificat in ultimul an.

Autor