Mircea Cosea: “Suntem nimeni, ca altceva n-avem”

Profesorul de economie, Mircea Cosea, a declarat la Digi24 ca „Romania e o tara pe care astazi pot sa o aseman cu o coliba de chirpici in care ne luptam foarte, foarte serios ca sa avem o antena parabolica si o baie cu jacuzzi”

„Nu ne gandim la fundatia casei, nici la pereti. Deci, nu punem bazele dezvoltarii noastre pe termen lung, nici pe termen mediu”, a explicat profesorul comparatia.

Profesorul ne cere sa aruncam o privire asupra Poloniei: „Sa vedeti acolo model de gandire!”.

Ce fac polonezii si noi nu facem?

„Stiti ca Polonia este cel mai mare exportator de ceai in China?! Cel mai mare exportator de ceai in China! Da, vand ceai chinezilor pentru ca il prelucreaza superior, sunt diferite categorii de ceai.

Publicitate

Polonia a devenit al doilea producator si exportator de mere.

Polonia a devenit cel mai mare exportator de produse prelucrate din somon. Cumpara somonii din Norvegia si-i prelucreaza ei, pentru ca ei au investit in fabrici foarte moderne.

Poate o sa rada lumea, dar vreau sa va spun ca polonezii sunt cei mai mari producatori de melci, pe o piata foarte scumpa. Pentru cine mananca, noi nu mancam, dar francezii si altii mananca, sunt elemente de inalta arta culinara.

Citeste si articolul :   Cresc din nou internarile in ATI: 1.288 bolanvi. Sunt 7.067 cazuri noi si 127 decese

Toate lucrurile astea ce arata? Ca au folosit niste crenele de piata. Au stiut cum sa intre pe crenelele acelea.

Ce, noi n-avem livezi de mere? De ce importam mere din Polonia si nu le facem noi? Importam si suc din Polonia!

Rosiile noastre, in programul acela „Tomata” care a fost, au fost cumparate masiv de polonezi. Noi nu le prelucram, noi cumparam pasta de rosii din China, ca sa facem mai departe ceva.

Publicitate

Sunt lucruri pe care daca le spui, ca economist, te inrosesti! Pentru ca spui domnule, eu vad niste lucruri atat de grave, le spun, dar nu ma asculta nimeni sau nu vor sa ma asculte sau am luat-o eu razna!

O tara ca Romania, care are un asemenea potential agricol, sa ajunga in situatia in care vin oamenii la Ministerul Agriculturii ca sa ceara apa?! Care e prioritatea noastra astazi, daca se poate spune, numarul 1? Nu sunt autostrazile! Sunt irigatiile! Pentru ca fara irigatii, pierdem agricultura, pierzand agricultura, suntem nimeni, ca altceva n-avem!” a spus profesorul Mircea Cosea.

Citeste si articolul :   Coreea de Sud considera false zvonurile despre starea lui Kim Jong-Un

Cine este Mircea Cosea

Mircea Cosea (n. 9 iunie 1942, Ploiesti) este un politician roman, membru al Parlamentului European intre 1 ianuarie 2007 si decembrie 2007. Mircea Cosea este profesor universitar la ASE din 1995.

Pana in 1997 a facut parte din PDSR. In iunie 1997 a fondat impreuna cu Theodor Melescanu si Iosif Boda partidul APR, care a fuzionat cu PNL in 2002. Mircea Cosea a fost ministru de stat in guvernul Nicolae Vacaroiu in perioada 28 august 1993 – 11 decembrie 1996. La 1 ianuarie 2007 a devenit membru al Parlamentului European din partea PNL.

A facut parte initial din grupul parlamentar Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa. In martie 2007 a demisionat din PNL si a aderat la grupul parlamentar nationalist Identitate, Traditie, Suveranitate, alaturi de deputatii PRM in Parlamentul European. In luna noiembrie 2011, a fost prim-vicepresedinte in cadrul Partidului Ecologist Roman.

In legislatura 1996-2000, Mircea Cosea a fost membru in grupul parlamentar de prietenie cu Republica Franceza-Adunarea Nationala. In legislatura 2004-2008, Mircea Cosea a fost membru in grupul parlamentar de prietenie cu Marele Ducat de Luxemburg si Republica Populara Chineza.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.