Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au anuntat ca Germania a actualizat lista ”zonelor de risc“ din Romania. Lista a intrat in vigoare din data de 9 septembrie. Judetul Iasi a fost inclus pe lista. Judetele Buzau, Galati si Vrancea au fost retrase de pe lista.
”Ca urmare a acestei actualizari, judetul Iasi a fost introdus in categoria de risc, iar judetele Buzau, Galati si Vrancea au fost retrase de pe lista ”zonelor de risc“. La acest moment, tinand cont de aceste ultime decizii ale autoritatilor germane, alaturi de municipiul Bucuresti, 11 judete din Romania se afla pe lista “zonelor de risc”: Arges, Bacau, Bihor, Braila, Brasov, Dambovita, Iasi, Ilfov, Prahova, Vaslui, Valcea”, a anuntat MAE, in comunicatul de presa.
Potrivit informarilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe anterior, judetele retrase din lista pana in prezent sunt urmatoarele: Buzau (la 09.09), Galati (la 09.09), Gorj (la 02.09), Ialomita (la 20.08), Mehedinti (la 20.08), Neamt (la 02.09), Timis (la 20.08) si Vrancea (la 09.09).
Persoanele care intra in Republica Federala Germania venind din zonele de risc sunt obligate sa completeze un „formular de debarcare”.
Publicitate
Conform informatiilor comunicate public de autoritatile germane, toate persoanele, indiferent de cetatenie, care intra in Republica Federala Germania dupa ce s-au aflat intr-una din „zonele de risc“ oricand in ultimele 14 zile inainte de sosire, sunt obligate sa se autoizoleze la domiciliu sau in alte spatii de cazare prevazute pentru o perioada de 14 zile de la sosire.
De la aceasta obligativitate sunt doua exceptii. Prima exceptie se aplica in cazul persoanelor care prezinta un test biologic molecular pentru COVID-19 cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 48 de ore anterior intrarii in Germania, printr-un certificat medical tradus in limbile germana sau engleza care trebuie pastrat cel putin 14 zile dupa intrare. Cea de-a doua exceptie se refera la persoanele care pot sa efectueze testul in cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul Republicii Federale Germania, cu obligatia de a respecta strict autoizolarea la domiciliu pana la comunicarea rezultatului negativ al testarii.
Testarea se poate efectua gratuit direct pe aeroport, la medicul de familie ori la autoritatile locale de sanatate, mai multe informatii putand fi obtinute la linia telefonica dedicata 116 117.
Daca persoanele in cauza prezinta simptome specifice COVID-19, exceptiile enuntate mai sus nu se mai aplica. In acest caz, devine obligatorie efectuarea perioadei complete de autoizolare chiar daca prezinta testul negativ efectuat cu cel mult 48 de ore anterior intrarii in Republica Federala Germania sau daca il efectueaza in cel mult 72 ore de la intrarea pe teritoriul german si rezultatul acestuia este negativ.
”Tranzitarea teritoriului german nu este conditionata de obligatiile mai sus-mentionate. In timpul tranzitului, este necesara evitarea oricarui contact strans cu alte persoane si respectarea masurilor specifice de protectie (distantare sociala, igiena, masca), fiind permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, insa nu si cele de tip turistic, vizite s.a.”, se mai arata in comunicatul MAE.
In cazul neindeplinirii obligatiilor aferente testarii, respectarii masurii autoizolarii sau a conditiilor de tranzit, autoritatile germane pot aplica sanctiuni in valoare de pana la 25.000 EUR.
Regulile generale de conduita, restrictiile si masurile de relaxare decise la nivelul fiecarui land german pot fi accesate pe pagina cancelariei federale.
Publicitate